Българските евродепутати от Европейската народна партия поискаха днес ЕС да премахне таксите за международни разговори, съобщения  и пренос на данни на своята територия (т.нар. роуминг) в края на тази година, а не три години по-късно както предлагат държавите-членки. 

За това настояват Мария Габриел, Ева Паунова, Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Емил Радев и Андрей Новаков от ГЕРБ в отворено писмо да Съвета на министрите на ЕС. Повод за него са последните предложения на Съвета да отложи падането на таксите до 2018 г. и да предостави само 5 MB безплатен интернет трафик на ден за потребителите в роуминг.

На 3 април 2014 г. Европейският парламент гласува за отпадането на таксите за роуминг на територията на целия ЕС от 15 декември 2015, както и за по-ясни правила за мрежовата неутралност.

"Новото предложение на Съвета се отдалечава до голяма степен от поставените цели и в случай, че влезе в сила, би било голямо разочаравание за европейските граждани", казват в съобщение евродепутатите от ГЕРБ.

По законодатения пакет за телекомуникациите предстоят преговори между Европейския парламент и Съвета.