Депутатите от "Атака" и Патриотичния фронт едва не размениха удари в последните минути на днешното заседание на парламента. Напрежението  в полупразната зала рязко се покачи, когато започна обсъждането на една от последните точки за деня - промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Димитър Байрактаров от ПФ обаче даде поводът за сблъсъка. Той прочете статия от брой на в. "Демокрация" от 1991 г., в която тогавашният главен редактор на вестника Волен Сидеров хвали американските войници и критикува Русия. Самият лидер на националистите не беше в залата, но реакцията на дясната му ръка Десислав Чуколов беше мигновена - той скочи от мястото си и замери говорещия от трибуната Байрактаров с куп листа. Съпартийците му също скочиха и наобиколиха трибуната, крещейки.

Насядалите в депутатския клубдепутати от ПФ бързо наскачаха при гледката на екраните и се втурнаха в залата. Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Валентин Касабов също се притекоха на помощ. 

Спречкването обаче остана на ниво крясъци, пъчене на гърди и размахване на пръст, и след няколко минути народните представители и от двете партии отстъпиха.

Поводът

Статията "Да освободим Альоша от наряд" излиза през 1991 г. във вестник "Демокрация", чийто главен редактор тогава е Волен Сидеров. Само заглавието предизвика Чуколов да се нахвърли върху Байрактаров. Депутатът от ПФ натърти особено на последното изречение. Ето и пълният материал:

Причината

Измененията и допълненията на Закона за отбраната, предложени от Министерски съвет, позволяват международна организация на територията на страната да се комплектува с български военнослужещи и цивилен състав от граждани на Република България. Според "Атака", това означавало, че може турски генерал да дава заповеди на български войници - което действително е така, защото югоизточната ни съседка е член на НАТО.