През далечната 1983 г. "мобилен телефон" не е било неизвестен термин. Просто се е използвал за едни големи, тежки и неудобни устройства, които стоят в колата, и работят само когато двигателя е включен. Същата година "Моторола" получава патент, а на следващата година на пазара се появява DynaTAC - първият наистина мобилен клетъчен телефон.

Огромен и грозен днес, тогава DynaTAC е чудо на техниката. Теглото му е само 790 грама, което значи, че може да се носи само в една ръка. А умората от дългия разговор не е проблем, тъй като батерията му издържа до 30-минутно обаждане. В готовност изкарва 8 часа, снабден е с едноредов LED дисплей (едноцветен - червен), и може да помни до 30 номера. Цената му е 3995 щатски долара... от 1984. През 2015 г. те са еквивалентни на 9489$.

С тази цена DynaTAC не успява да стане масов продукт, но постила добре за следващите модели, и прави "Моторола" първия световен производител на мобилни телефони. Макар в последните години компанията да загуби позиции, много от вас със сигурност са държали някога тяхна "слушалка". И всичко е тръгнало от DynaTAC, който професионалният борец Пол Хаймън години наред е вкарвал в ринга, за да ползва като неразрешено оръжие, когато колегите му се грабвали метални столове и бейзболни бухалки.