Audi стана най-големият производител на луксозни автомобили в света, като изпревари BMW, съобщи Блумбърг. За първите 2 месеца на годината Audi е продал 242 400 коли - с 383 повече, отколкото BMW. 

От 9 години насам BMW държеше лидерската позиция в луксозния сегмент.

Лекото надмощие на притежаваната от Volkswagen марка дава сигнал за засилващата се конкуренция при производителите на скъпи коли. През последните месеци продажбите на Mercedes-Benz, който е номер 3 на пазара, нарастват по-бързо, отколкото тези на Audi и BMW.

Audi, който все още не е държал първенството по продажби за цяла календарна година, ще пусне на пазара 17 нови или обновени модели през 2014 г. Сред тях е новата версия на култовата спортна кола ТТ. През следващите 5 години компанията смята да инвестира 22 млрд. евро, за да задържи темповете си на растеж.

Февруарският бизнес на Audi беше подкрепен от скок с 43% на продажбите на компактния автомобил A3 и 32% ръст при всъдехода Q7.

За първите 2 месеца Audi има ръст от 9,3% на продажбите си при 8,9% увеличение за BMW и 17 на сто за Mercedes. Добрите резултати на Mercedes се дължат на голям интерес към модела CLA и новата версия на флагмана S-клас.