САЩ блокираха активи на обща стойност 640 милиона долара на своя територия на две руски банки, притежавани от приятели на Владимир Путин, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Това са банките "Росия", притежавана от Юрий Ковалчук, и СМП на братя Аркадий и Борис Ротенберг. На първата са блокирани 572 милиона долара, като това прави 10 на сто от активите й според данните за 2013 г.

Двете финансови институции бяха сред първите руски комвпании, вкарани в американския черен списък заради конфликта в Украйна. След задействането на санкциите срещу собствениците им Путин поне два пъти е заявявал публично, че се гордее с приятелството си с тях, изтъква "Уолстрийт джърнъл".

Същевременно САЩ замразили символичната сума от 637 долара от сметката в системата Paypal на самообявилата се Луганска народна република (ЛНР) в Украйна.

Юрий Ковалчук е считан за ковчежника на Путин. След като банка "Росия" попадна в черния списък на САЩ, руският президент нареди заплатата му да се превежда в нея. Там започнаха да бъдат прехвърляни и финансовите средства на някои държавни компании. Въпреки това много клиенти напуснаха "Росия" и тя стана един от лидерите по намаляването на депозитите през 2014 г.

Други рски банки, които са санкционирани от САЩ, са "Сбербанк", Банката на Москва, "Газпромбанк", "Росселхозбанк", "Внешекономбанк", ВТБ и резица предприятия от отбранителната промишленост.