Промени в изборното законодателство преди местните избори на есен не е добре да се правят, за да се избегнат спекулациите, че са тенденциозни.

Това заяви днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като като президентът Росен Плевнелиев проведе консултации с партията.

От ГЕРБ обаче подкрепят идеята на държавния глава за референдум за задължителното и електронното гласуване и за въвеждане на мажоритарен елемент в изборната система.

Освен това, ГЕРБ ще внесат следващата седмица в парламента пакета от 4 закона за спецслужбите, които бяха разработени още при предишното управление на партията.

По-рано Плевнелиев разговаря един час на четирли очи в президентството с премиера Бойко Борисов. Срещата между двамата се състоя броени часове след оставките на главния секретан на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев. На излизане от "Дондуков" 2 Борисов не каза нищо. Съобщение за срещата бе разпространено от пресцентъра на държавния глава.

Борисов e уверил Плевнелиев във волята на кабинета да работи за стабилност и реформи. Президентът отново изтъкнал, че изпълнението на стратегията за продължаване на реформата в съдебната система е ключово с оглед постигането на напредък във всички други сектори и за създаване на предпоставки за инвестиции, икономическо развитие и за възстановяването на доверието на гражданите.

Премиерът откроил постигнатото по отношение на реформата в сектор "Енергетика". С приетите промени в Закона за енергетиката беше приключен първият етап на реформата, с цел да се намали дефицитът в системата, като очакваният ефект е 350 милиона лева. До юни се очаква законодателна инициатива за финализиране на втория етап на реформата за пълна либерализация на енергийния пазар.

Правителството продължава работата по промени в Закона за енергийната ефективност, както и с целенасочени действия за гарантиране на енергийната независимост на страната чрез добив на енергоресурси от собствени находища и чрез ускоряване на изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави.

Плевнелиев и Борисов се обединили около позицията за максимално ускоряване на проектите с европейско финансиране в рамките на приключващия програмен период 2007-2013 г. и за силен старт на новия програмен период до 2020 г.. Така българската икономика ще може да се възползва максимално от европейската солидарност.

Президентът и премиерът обсъдили също така принципите за издигане на кандидатури за главен секретар на МВР и за председател на ДАНС, както и възможни номинации.