"На път сме да възцарим хаос в сектор „Сигурност".

Това обяви в Добрич заместник-председателят на АБВ Румен Петков, цитиран от Дарик радио. Според него не звучи никак убедително и в службите, и в обществото да се приеме оставката на вътрешния министър и на следващия ден да се случи това, което той е искал - оттегляне на главния секретар на МВР и на председателя на ДАНС. Оставките на Писанчев и Лазаров били напълно естествени в „тази отровена среда в службите".

„Давате ли си сметка как изглеждаме в очите на САЩ в момента? Пристига шефът на ФБР, не на „Плод-зеленчук", среща се с главния секретар и с председателя на ДАНС и на другия ден ние ги уволняваме. Т.е. осигурили сме му да се срещне с господа „никой". Не се прави така", заяви Петков.

В Парламентарната група на АБВ щяло да има сериозно обсъждане относно подкрепата за Румяна Бъчварова да оглави МВР. Петков подчерта, че той лично няма никакво съмнение в нейните качества. По думите му тя е диалогичен човек, който може да чува и да разбира аргументите и който може да мотивира своя позиция.

Не Бъчварова била проблем, а начинът, по който е направена номинацията й - без това да бъде обсъдено с парламентарните групи.

„Случаите вече не са един и два. Ние ще настояваме за сериозна промяна в атмосферата, в начина на диалог и в начина на предлагане на политики и на вземане на решения", заяви зам.-председателят на АБВ.

Днес в Добрич бе направена първата официална номинация на Георги Първанов за председател на партията. Вчера той подаде официално оставката си, но не изключи да се кандидатира отново за поста, ако бъде предложен от структурите. Изборът на нов лидер ще бъде на 25 април.