Бившият италиански премиер Силвио Берлускони се жалва в телефонни разговори, че цял живот е преследван от проблема с жени, които неизменно се влюбват в него, а политиката пречи на интимния му живот, съобщава радио "Дарик".

Телефонните разговори са подслушвани по заповед на прокуратурата в Бари, където се води делото за предоставяне на "придружителки" за галантните вечери в резиденциите на телевизионния магнат за периода 2008-2009 г., когато той е за трети път министър-председател на Италия.

Делото е известно като "процеса на придружителките" и прокуратурата е подслушвала телефона на Джанпаоло Тарантини - бизнесмен от Бари, който се грижел за подбора на "придружителките". Берлускони е осигурявал присъствието на шефове от Италианската национална телевизия (РАИ) и от собствената му телевизионна компания "Медиасет", за да очертават бляскави шоу кариери за заслужилите компаньонки.

Някои от записаните разговори изтекоха в местни медии.

"Господин премиер, извинявайте, че пак ви се обаждам. Само да ви кажа, че ми се обади Франческа и пита дали може да доведе две приятелки, много мили...", казва Тарантини. Берлускони настоява събеседникът му да потвърди, че са "много мили" и "много красиви", след което пристъпва към уточняване на подробностите.

"Аз мисля, че да... Значи като мъже сме ти, аз, президентът на (филмовата компания) "Медуза" Карло Росела, директорът на РАИ Уно (Първи канал на РАИ) Фабрицио Дел Ноче и още един шеф на цялата игрална кинопродукция на РАИ - все хора, които могат да дадат работа на когото си поискат.

Значи момичетата да имат представа, че са сред хора, които са в състояние да решат съдбите им. Обаче единственият младеж си ти, останалите са старчета, но имат власт. Аз имам две малки момиченца, които не съм виждал от сума време. Едната е журналистка в РАИ... Ох, не бе, в "Медиасет", в спортната редакция. Тя е неаполитанка и е много симпатична, много е сладка. Другата е момиченце на 21 години, бразилка, която ми плака по телефона, че съм я забравил. Значи, ще й кажа да дойде, но без..., ей така, без тежест," отговаря Берлускони.

В друг разговор тогавашният премиер се оплаква от болка в гърба, "онова, на което му казват удара на вещицата". Бизнесменът от Бари обещава, че ще му изпрати "едно ангелче", за да му премине болката от "удара на вещицата". Берлускони отвръща: "Сигурен съм, че вещицата няма да надделее".

Често пъти експремиерът подробно излага всичките си ангажименти за деня, като доста любопитен е този, свързан с германския канцлер Ангела Меркел, когато е принуден да се откаже от предложените му "придружителки".

"Карат ме да работя много. В сряда е ред на бизнесмените от модата, а пък за съжаление имам и двустранка (двустранна среща) с Меркел в Триест. Това е в сряда сутринта и следобед, после се връщам в Рим със самолета и ми идват на вечеря тези 70-80 бизнесмени. Значи съм напълно прекаран," споделя Берлускони.

Няколко дни по-късно коментира "шегичката с Меркел", когато на градски площад направи с пръсти "ушички" зад главата на германския канцлер по време на снимка.

"Шегичката с Меркел беше прекрасна, наистина прекрасна. Е, когато имаш двустранка, ти трябват 2-3 часа да си научиш урока, да се подготвиш. Ясно ли ти е?", назидава събеседника си Берлускони.

След галантна вечеря Тарантини го пита: "Какво им правите, господин премиер, че всичките (момичета) са така ентусиазирани? Вярвайте ми, всичките ми казват, че през живота си не са срещали толкова сладък мъж и после се влюбват, което е проблем".

Берлускони отговаря: "Това винаги е бил моят проблем, нещо което ме преследва цял живот".