Още двама чеченци са били арестувани вчера за убийството на Борис Немцов, съобщи секретарят на Съвета за сигурност на Ингушетия Алберт Барахоев. Това са братът на Анзор Губашев - Шагид и мъж, който бил в колата на Заур Дадаев. Както е известно Анзор и Зауд, които са братовчеди, бяха задържани вчера и обвинение за разстрела на руския опозиционер. Те били признали кървавото деяния при разпитите.

Барахоев посочи, че задържаните са етнически чеченци, но през 60-те години на XX век семействата им са се преместили в Малгобекския район в тогавашната Чечено-ингушка автономна ССР, днешна Ингушетия. Техен роднина пък разказа, че Анзор се върнал от Москва на 2 март и отишъл при близки в Чечня. След това заедно със Заур се отбили при роднини в Ингушетия. Той уточнява, че по време на убийството на Немцов и двамата са били в Москва. 

Анзор Губашев е задържан, докато е шофирал от Малгобек към село Вознесеновская, където се е намирала майка му. Неговият братовчед Заур Дадаев е заловен в столицата на Ингушетия Магас, той също е пътувал към роднини.

През последните 10 години Дадаев е служил в чеченските части „Север“ и няколко пъти е бил награждаван за службата си. До съвсем скоро той е бил мобилизиран в подразделението си. Чичото на Дадаев е разказал, че той нееднократно е получавал поощрения и награди. По нареждане на чеченския президент на 19 февруари 2008 г. Дадаев е получил „благодарствено писмо“. Освен това има орден за смелост, който му е бил връчен с указ на президента на Русия за проявените „мъжество, храброст и самоотверженост при изпълнение на воинския дълг в Севернокавказкия регион“. Майката на Заур е заявила, че не вярва синът й да е убиецът на Немцов.

Анзор е безработен, а по-рано е работил като охранител в супермаркет в руската столица.

Двамата са имали жилище в Грозни и са живеели там.

За да стигнат до убийците основна роля имали записите от камерите край Кремъл. По тях били разпознати лицата и на стрелеца и на шофьора. Били изготвени техни портрети и разпратени из цялата страна. Освен това данните за автомобила също били вкарани в системата за полицейско издирване. Първо била намерена колата, а после и убийците, пишат руски медии. 

Оказва се, че освен Анна Дурицкая имало и други свидетели на убийството. Те били от правоохранителните органи и техните описания на килърите били много точни.