МОМЧИЛ ИНДЖОВ 

"Жан Клод Юнкер поиска до края на мандата на тази Европейска комисия жените в нея да сме мнозинство. Аз му обещах, че ще изпълня неговото искане. Да видим как ще стане".

Това заяви днес в София зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Тя е първият участник в поредицата "Европейски дебати", организирана от вицепремиера и първи български еврокомисар Меглена Кунева. Днешният дебат бе на тема "Жените в управлението - европейски предизвикателства". 

"То и сега жените са мнозинство в ЕК. В йерархията обаче те са по ниските етажи", отбеляза Георгиева. 

Тя цитира една от версиите за равенството между половете, според която то е конспирация на мъжете. Целта му била само да стовари повече работа върху гърба на жените. 

Георгиева, Кунева и модераторът на дискусията - Даниел Смилов.

Българската еврокомисарка призна, че в миналото е допускала грешка като се е противопоставяла на квотите за мъжете и жените в управлението. Тя се убедила, че не е права, когато била на визита във Виетнам начело на мисия на Световната банка. Хората били толкова доволни от нея, че й казали да благодари на своя шеф, че е изпратил жена, за даде пример на виетнамските мъже. 

"Така разбрах, че все пак трябва да бъдем малко побутвани", констатира Геогиева.

Като още един пример за силно женско присъствие тя изтъкна факта, че близо 64 на сто от депутатите в африканската държава Руанда са представители на нежния пол. Тази страна е опустошена от кръвопролитна гражданска война, но и нейните управници били достатъчно прозорливи, за да са наясно, че трябва да се разчита изключително много на жените, отбеляза комисарката.

Кристалина Георгиева благодари на вицепремиера Румяна Бъчварова, че е поднесла прекрасен подарък на европейските жени. Бъчварова се наредила сред съвсем малкото представителки на нежния пол в ЕС, които оглавяват вътрешното министерство. 

"Поздравявам мъжете с 8 март", пошегува се пък Меглена Кунева.

На бурния смях в залата тя отговори, че когато някой я поздравява с който и да е празник, тя автоматично отговаря "Благодаря! И на вас!". Този празник също не бил изключение.

"Един приятел с пълно право ми каза, че 8 март е мой професионален празник", каза и вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той се включи в дебата с малко закъснение, заради служебни ангажимети.

Калфин изтъкна че един от ресорите на МТСП са и равните възможности между мъжете и жените. 

Калфин малко закъсня за събитието, но пък обяви 8 март и за свой професионален празник.

Той припомни, че България е сред много малкото страни в ЕС без закон за равните възможности. В момента той се разработвал и можело да бъде предложен още лятото. Същевременно у нас много малко се използва гъвкавото работно време, посочи още Калфин. То е много популярно в Европа и би дало по-добри възможности на жените не само да гледат децата си и да ги водят на детска градина или училище, но и да работят по-добре.

Тъжната констатация бе, че жените в България средно получават 16% по-ниски заплати от мъжете на едни и същи длъжности или постове.