Реформаторският блок ще търси общи кандидати за кметове с ГЕРБ там, където се счита, че общината е "червена крепост".

Такава заявка даде днес от Шумен съпредседателят на Блока и лидер на ДСБ Радан Кънев, цитиран от Дарик радио.

Реформаторският блок ще излъчи в Шумен своя листа и кандидат за кмет на предстоящите местни избори през есента, посочи Кънев и допълни, че е възможно РБ да търси общо явяване с ГЕРБ. Но това можело да стане, само ако са узрели за факта, че сами не могат да се преборят в "червените крепости".

Той се обяви "против" изменения в Изборния кодекс преди местния вот, за каквито настояват от Патриотичния фронт. Патриотите искат въвеждане на задължително гласуване още тази есен, без референдум и смятат, че това може да стане и без конституционни поправки. Според тях само така може да се пресече търговията с гласове. 

"Аз лично смятам, че изборните резултати не зависят от Изборния кодекс, а от преследването на престъпленията", коментира Кънев.

По повод екстремните рокади в МВР и ДАНС с оставката на вътрешния министър Веселин Вучков, която "повлече крак" и с тези на главния секретар на вътрешното ведомство Светлозар Лазаров и на родното ФБР - Владимир Писанчев, реформаторът изтъкна:

"Постигнахме една много важна политическа цел - да започнем отлепянето на кадрите на ДПС от службите за сигурност и от системата на МВР. Започнахме преодоляването на този проблем по нормативен път - с много сериозни законодателни изменения в Закона за МВР и ДАНС, които в голяма степен бяха приети необичайно бързо за такъв тип законодателни инициативи".

Според Кънев политически чистки не трябва да има, но не бива да се допуска политизация на службите за сигурност и МВР. 

"Предстоят местни избори, а тези хора масово са сложени там с тази цел. Изключително внимателно ще бъде прегледана и дейността на шефовете на регионални дирекции, как са се борили с купуването на гласове, за да може да имаме сигурност, че МВР се бори срещу неприятната тенденция, а не е елемент от нея", каза още той.

Пак в този контекст Радан Кънев заяви:

"На ДПС, като им махаме хората от службите за сигурност, започват да се съпротивляват както срещу реформата в правосъдието, така срещу тази при пенсиите. Това е една много грозна търговия с политическо влияние".