Делото на Цветан Цветанов във Върховен касационен съд /ВКС/ бе насрочено за 17 април, предаде БГНЕС. При случайното разпределение на делата, което беше направено днес за пръв път в присъствие на журналисти, то бе разпределено на съдия Татяна Кънчева. Другите двама съдии в състава, които ще гладът делото на Цветанов, са Жанина Начева и Бисер Троянов.

Касационното дело е образувано по жалби срещу решение от 09.02.2015 г. на Софийския апелативен съд, произнесено по ВНОХД № 0040/14, с което Цветан Цветанов бе признат за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица. Той бе осъден на 4 години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ” режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

Той е "проявил престъпна упоритост с пълното съзнание за последиците от своето поведение, демонстрирайки всесилност и всепозволеност, прекрачвайки границите на закона и на морала, в крещящо противоречие със собствените, установени от закона задължения", произнесоха се апелативните съдии.

Едно от първите обещания на новоизбрания председател на ВКС Лозан Панов беше именно да организира безпрецедентното публично теглене на състава по делото. Панов последователно повтаря почти във всяко свое интервю, че съдебната власт е в остра имиджова криза и прозрачността е жизнено необходима за това.

Иначе още едно дело срещу Цветанов предстои да влезе на върховна инстанция .- това за 50-те хил. лв. обезщетение, които е изплатил на Орлин Тодоров. По него той бе оневинен на две инстанции.