Всички изказвания за убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов на 27 февруари освен самия факт на смъртта, са задължително спекулативни. Но има фантастични спекулации, има и такива, основани на наблюдение, факти, версии на разследването, мотиви и възможности. Заради опита си аз определено предпочитам втория вид за разлика от Кремъл и неговите медии, които предпочитат развинтените фантазии.

Знаем, че един от най-видните и ефективни критици на руския диктатор Владимир Путин беше убит точно пред Кремъл. Знаем, че Борис Немцов е подготвил много доклади за Путин и неговите най-силни лейтенанти, както и че току-що беше написал нов доклад за участието на руските сили в Украйна – нещо, което Кремъл отчаяно се опитва да скрие.

Струва си да се отбележат многото пропуски в официалната версия за убийството на Немцов и да се подчертаят важни детайли, които уличават руските служби за сигурност в координиране на убийството (кой точно е дръпнал спусъка е най-маловажният елемент, както е при повечето политически убийства).

Първо, официалната история с ареста на група чеченци (нито един от тях не е направил официални признания, освен твърденията на „анонимни източници“) перфектно пасва на предложения сюжет от Кремъл и контролираните от него медии часове след убийството. Това е отделно от първоначалните информации в медиите (отново без източник, разбира се), че Борис е бил застрелян от „бяла кола“, по познатия „чеченски стил“ - бялата кола се оказа фантом.

Въпреки взривоопасния си характер, дори и версията за ислямистко отмъщение заради думите на Немцов след атентата в редакцията на „Шарли ебдо“, веднага беше разпространена от руските медии. Нищо, че коментарите на Борис бяха съвсем хладни и че руското правителство също заклейми нападението, а външният министър Сергей Лавров марширува по улиците на Париж.

Благодарение на неназовани източници полицейското разследване беше подведено да се фокусира върху митичната бяла кола повече от 24 часа, без да спомене снегорина, който играе важна роля в единствения видео запис от престъплението. Огромен камион, достатъчно голям, за да представлява сам по себе си заплаха за сигурността, който спира за повече от 5 минути точно пред Кремъл. Необезпокояван и осигуряващ прикритие за точния момент на убийството. Официалната версия приема появата и изчезването на камиона за случайно и несвързано съвпадение.

Това е единственият видео запис от момента на убийството – сниман от далече и размазан, а според разследването всички останали камери наоколо били в ремонт. Източникът е метеорологична камера на московската градска телевизия. Но в района е работела най-малко още една камера – тази на „Русия 24“, чийто запис показва мястото два часа след убийството, от различен ъгъл. Тази запис започва точно след като полицията приключва с изчистването на местопрестъплението. По някаква причина този запис съществува, но запис от същата камера по време на убийството няма.

Известното и открито място на убийството, на мост в една силно наблюдавана зона, точно пред най-охраняваното място в Русия, говори, че убийството е било замислено като послание. И че мястото е било под контрола на организаторите. На почти всяко друго място в Москва, рискът от намеса на полицията щеще да бъде висок.

Точно това предотврати планираното взривяване на сграда в Рязан през 1999 година. (Тогава неинформираната местна полиция спря операцията на ФСБ). Периметърът около Кремъл обаче е под строгия и директен контрол на службите. Обикновено в този късен час кола, която се движи бавно по моста, щеше да привлече вниманието на охраната. Но в онази нощ колата, която е качила убиеца, е правила точно това. А Борис беше под постоянно следене – и физическо, и електронно – това го знам от собствения си опит. Следенето става по-интензивно преди големи протести на опозицията. Точно в този момент отговорните са били в почивка. Също е важно да се отбележи, че на полицията й трябваха 12 минути, за да пристигне на място.

Всеки убиец, който не е под протекцията на Кремъл, щеше да знае, че ако избере това осветено и наблюдавано място, е равнозначно на това да се предаде на полицията. Или цялото политическо убийство е било координирано от хора, които могат да контролират охраната на Кремъл и медийната пропаганда, или то представлява невероятна поредица от фантастични съвпадения точно в момента, когато професионален убиец се появявя на много непрофесионално място.

Наречете го спекулация, да, но класическите аспекти на едно убийство – средство, мотив и възможност – всички сочат в една посока. А тя е, че версията, която Кремълските медии разпространиха веднага като чеченска приказка, е поредното доказателство, че може никога  да не научим кой точно нареди убийството на Борис, но знаем неговия адрес. 

Коментарът е от фейсбук профила на Гари Каспаров.