Бедствената ситуация в Кърджалийско и обилният снеговалеж взеха първата жертва в Кърджали. Спасители са открили измръзнал до автобусна спирка 65-годишен от крумовградското село Горна кула. Мъжът е излязъл от дома си в петък вечерта, когато започна обилният снеговалеж. След като не се прибрал на следващия ден, съседи организирали претърсване в района, но заради дълбоките преспи не успели да го открият.

Тялото на мъжа е намерено днес при разчистването на пътя, без следи от насилие. Това съобщи директорът на ОД на МВР в Кърджали Венцислав Момчилов по време на пресконференцията която даде министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков, съобщи радио "Дарик".

Намалява броят на населените места без електричество, като към 16:00 ч. те са 685 за цялата страна, каза той на вътрешните работи Веселин Вучков. Той, заедно с директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов, се срещнаха с членовете на Областния кризисен щаб, ръководен от областния управител Илия Илиев, за да обсъдят актуалната ситуация.

„На този етап мога да дам положителна оценка за действията на служителите на МВР в Кърджали, които се справиха много добре с тежката обстановка", заяви силовият министър Веселин Вучков.

Той обеща осигуряване на UTV или ATV машини на разположение на пожарната в Кърджали за справяне с труднодостъпните места в областта.

Министър Вучков допълни, че постепенно се възстановяват и връзките на мобилните оператори в страната, а снеговалежа постепенно намалява. Ситуацията в област Кърджали се запазва критична, въпреки, че намалява броят на населените места без ток и те вече са около 200. В община Черноочене вече е възстановено електроподаването.

"Най-тежко остава положението в Ардинско и Кирковско, където все още няма ток", обяви областният управител на Кърджали Илия Илиев.

Той се надява утре до обед метеорологичните условия в региона да позволят намесата на хеликоптер, чрез който да се скъси времето за преодоляването на авариите по електропреносната мрежа.