Гърция и кредиторите ѝ започват в сряда технически преговори по програма от реформи, предложена от левичарското правителство в Атина, която трябва да отключи следващите порции финансова помощ, без която страната не може да обслужва дълга си.

„Днес имахме кратка дискусия за Гърция, като се съсредоточихме върху процеса, който трябва да започне. Няма време за губене“, каза предсетателят на финансовите министри от Еврозоната (Еврогрупата) Йерун Дейселблум, финансов министър на Холандия.

Той добави, че гръцкото правителство е пропиляло ценно време в процедурни пазарлъци в какъв формат и на какво ниво да бъдат преговорите по прогамата. Министрите решиха, че те ще се водят на техническо ниво в Брюксел с подкрепата на мисия на кредиторите в Атина.

На предишното си заседание на 20 февруари кредиторите – ЕС, Европейската централна банка и Международният валутен фонд – се споразумяха с Гърция, че тя ще продължи да получава спасителните заеми,  при условие че програмата ѝ бъде одобрена до края на април.

„Не сме влизали в детайлна дискусия“, каза за днешното заседание еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси. „Това, което е съществено сега, е да се подготвят административните и законодателни мерки за изпълнение на програмата“

Дейселблум съобщи, че е предал на кредиторите писмо от гръцкия си колега Янис Варуфакис с намерения за седем мерки свързани с управлението на бюджета, събираемостта на данъците и подкрепа за най-бедните. Това е само основа за разговори, която се нуждае от разширяване и уточняване в детайли, подчерта председателят на Еврогрупата.

„Ще продължим да подкрепявме гръкцкото правителство, ако имаме приет целия пакет“, каза той. „Няма да обсъждаме ранни плащания, без да имаме споразумение, което се прилага“.