Дейвид Алън Харис е роден през 1949 г. Завършил е Университета на щата Пенсилвания. Има докторска степен в Лондонското училище за икономика. От 1990 г. е изпълнителен директор на Американския еврейски комитет. Има решаващ принос за извеждането на хиляди евреи от СССР в епохата на комунизма, както и за тайното прехвърляне на етиопските евреи в Израел през 1984 г.

Харис редовно идва у нас. Днес той изнесе лекция на тема "САЩ, Европа и Близкия Изток - уроци за XXI от XX век". Тя бе организирана от Атлантическия клуб в България.

- Г-н Харис, смятате ли, че в България има антисемитизъм?

- Имам много приятели сред еврейската общност в България. Те никога не са описвали България като антисемитска страна. И аз разчитам и вярвам на тази информация.

- Известно ли ви е за провеждания през февруари в София "Луковмарш"? И ако да, какво е Вашето мнение?

- Знам за него. Ужасно е, че този марш се провежда всяка година. Ужасно е и бих искал да няма такъв марш. Но колкото и лошо нещо да е това, в него, доколкото знам, участват доста малко хора. И огромното мнозинство българи не подкрепят и не участват в този марш.

- Какво бихте казали на хората, участващи в "Луковмарш"?

- Омразата никога не може да разреши нещо в живота. Същото важи и за насилието и за призивите към насилие. Тези, които се опират на тоталитарни движения и фигури от миналия век, ще стигнат само до унищожението на собствените си идеи. Това показва историята. Защото в крайна сметка тези идеи не могат да победят.

- Всички знаят, че България е спасила евреите от довоенните си територии. Същевременно често биват отправяни обвинения, че българските власти не са спасили евреите от окупираните територии в Гърция и Югославия. Има ли според Вас България вина за това?

- Да. Но българските лидери признаха, че българската документация по онова време не е била перфектна. Има 11 000 или 12 000 евреи от Тракия и Македония, депортирани с прякото участие на българските войски. Цялата история на онова време трябва да бъде разбирана в по-широк контекст. Добрата новина е опазването на евреите на българска земя. Трагичната новина е депортирането на евреите от окупираните от България територии.

Дейвид Харис разговаря с председателя на Атлантическия клуб Соломон Паси.

- Как ще коментирате обвиненията, че днес на власт в Киев е фашистка хунта предвид факта, че например шефът на украинския парламент е евреинът Владимир Гройсман?

- Ние не броим евреите в правителството. Прекарахме доста време в Украйна. Аз бях там поне три пъти през последните 10-11 месеца. Имал съм много срещи с ръководството. Ние не смятаме, че украинското ръководство е антисемитско или фашистко. Ние смятаме, че това са пропагандни инструменти в опитите да бъде дискредитирана днешна Украйна. Отхвърляме категорично тези обвинения.

- Съвсем категорично?

- Когато виждаме или научаваме за случаи на антисемитизъм, се изправяме срещу него. Но когато той е фабрикуван или използван с пропагандна цел, с политически цели, това трябва да бъде показано.

- Кога за последен път се сблъскахте с антисемитизъм? Имам предвид извън атентатите в Париж през януари...

- В моята работа това се случва всеки ден. В някои случаи се стига до насилие и дори убийства. Понякога формите са други. За съжаление, антисемитизмът ни съпътства и президентът Барак Обама каза, че той се е разрастнал по света.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

България показала чудеса от храброст след атентата в Бургас

България може да не е голяма държава, но е показала чудеса от храброст по повод ужасяващия терористичен акт в Бургас през 2012 г., каза по време на лекцията си Дейвид Харис.

Много европейски държави са се опитали да попречат на страната ни да стигне до дъното на разследването на това отвратително престъпление и да посочи "Хизбула" като отговорна за него. "Но вие останахте непоколебими", заяви той, без обаче да назове конкретни страни.

Петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса им бяха разкъсани при взрив на летището край Бургас на 18 юли 2012 г. Според обосновани предположения атентатът е дело на „Хизбула“.

Европа до голяма степен би могла да разчита на САЩ за военна закрила, увери Харис.

"Какво да правим, ако Путин не ни остави избор, ако потъпква ценностите ни, ако преобразява цяла Европа със своите нагли заплахи и се опитва да провали всичко, което Европа е създала досега? Заедно бихме били в много по-силна позиция", аргументира се той.

"Много хора бяха убити на "Майдана" - те казаха, че бъдещето им е с Европа. Това не е ли предизвикателство пред Европа - ако хората стоят на площада, рискувайки живота си, за да се свържат с европейски ценности. Това не е ли особено важен момент? Въпросът за Украйна е жизнено важен, но не е началото и края на историята. Тя има по-ранна глава - в Абхазия, Южна Осетия. Книгата не е завършена, не знаем дали няма други глави, но не можем да стоим на оградата и да гледаме", категоричен бе Харис.

ЕС е най-успешният мирен проект в историята на Земята, каза още Харис.

"Смисълът беше да няма повече война между Франция и Германия и която и да е държава членка. Немислимо е да се смята, че това е дошло от Бога, без никакви усилия", изтъкна той.

"В САЩ се научихме, че когато погледнем към себе си, към нас самите, има вакуум - кой го запълва? Сега откриваме кой го запълва и може би няма да сме доволни от отговора. Не вярвам, че всичко, до което САЩ се докосва, е правилно. Големите държави правят грешки. Ако Лихтенщайн направи грешка, това няма да е грешка за целия свят. Но в цялото съзвездие от силите, които действат в света днес, мощта на САЩ трябва да бъде хармонизирана", добави гостът.