Спрян ли е в действиелност проектът за газопровод "Южен поток"? Този въпрос увисва с пълна сила, след като Министерствоjf на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) пусна нова обществена поръчка, свързана с изграждането на трасето през българска територия.

Публичната покана е била публикувана на сайта на МРРБ вчера, 9 март. Срокът за получаване на офертите е 9 април т.г.

Предметът на поръчката е: "Изработване на методика за оценяване на размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху поземлен имот, представляващ морски плаж, част от крайбрежната плажна ивица и оценка на правото на строеж върху морското дъно, необходими за реализацията на обект "Морски газопровод Южен поток – Български сектор".

От ведомството на Лиляна Павлова допълват:

"Морският газопровод "Южен поток" се състои от четири успоредни тръбопровода, транспортиращи природен газ от Анапа в Русия до Варна в Република България през Черно море. Четирите тръбопровода минават през териториалното море на Република България, излизат на сушата чрез микротунел под плаж "Паша дере 1" и достигат до наземните съоръжения на морския газопровод близо до компресорната станция на "Южен Поток България АД". За проекта "Морски газопровод Южен поток – Български сектор" има влязъл в сила Подробен устройствен план, одобрен със заповед на министъра  на регионалното развитие (от 1 юли 2014 г.)".

"Южен поток" бе спрян, поне на думи, на 1 декември миналата година, когато руският президент Владимир Путин обяви от Анкара, че тръбата няма да минава през България. Новината завари външния министър Даниел Митов в Брюксел на среща с колегите си от НАТО. Още тогава Митов коментира, че страната ни не е получила официално уведомление, не са подписвани и преподписвани никакви документи. Че България все още е в процедура обяви дни по-късно и икономическият вицепремиер Томислав Дончев.

Миналата сряда премиерът Бойко Борисов прие президента на Азербайджан Илхан Алиев. Двамата обявиха, че ще търсят начин за рестартитане на проекта НАБУКО и за целта ще изпратят емисари в Еврокомисията. От думите на Борисов стана ясно, че ЕК няма право да ни откаже, тъй като заради спазването на европейското законодателство, "Южен поток" е бил спрян едностранно.