Европа не бива да показва слабост и колебания пред руския президент Владимир Путин. Неговата популярност е плод на пропаганда от контролираните от режима му медии и може бързо да се срине.

Това заяви днес на пресконференция в Европейския парламент в Страсбург Михаил Касианов, бивш руски министър председател и лидер на опозиционната група ПАРНАС. Той отхвърли официалните версии за убийството на бившия министър-председател Борис Немцов, като подчерта, че то е политическо, свързано е с войната в Украйна и е плод на атмосферата на нетърпимост насаждана от Путин.

Държавите-членки на ЕС са още далече от единство дали да наложат нови санкции на Русия. Въпросът е в дневния ред на среща на външните им министри идния понеделник. Някои са резервирани заради икономическите загуби които търпят от ограниченията за износ да Русия както и от ответното ѝ ембарго върху вноса на европейски храни. Други се опасяват, че нови санкции биха осуетили крехотото прекратяване на огъня в източна Украйна.

„Не бива да проявявате тази слабост“, каза Касианов на съвместна пресконференция с лидера на европейските либерали Ги Верхофстадт. „Ако наистина държите на ценностите си, трябва да ги защитавате“.

„Не бива да третирате Русия като специална страна. Русия е членка на Съвета на Европа и трябва да спазва неговитеправила“, добави той. „Путин не спазва руската конституция“.

Касианов разкритикува като „грешно“ и „неприемливо“ първото изявление на Путин след убийството на Немцов, в което президентът попита: „На кого е изгодно?“

„Днес главната версия за следователите не са чуждите тайни служби, нито украинските тайни служби, нито опозицията, а имаме нова версия...г-н Немцов е бил убит заради антимюсюлмански изявления“, каза Касианов, като посочи, че убитият никога не е правил такива изказвания, напротив – борил се е против религиозната нетърпимост.

„Убийството на Немцов е абсолютно политически мотивирано убийство. Това беше демонстративно убийство“, каза той. „Трябва да обвиняваме системата на Путин и Путин лично, че създаде система на нетолерантност в страната... Аз също би трябвало да се страхувам, защото всеки може да стане цел на такова убийство“.

Според Касианов  сегашният президент може бързо да изгуби високия си рейтниг на одобрение, ако опозицията успее да спечели психологическия двубой с него. Това е популярност характерна и за други диктаторски режими, която е изградена от пропагандата на дирижирани медии, каза той.

„Не бих обвинявал руския народ. Той е под натиска на пропагандата от централните информационни канали, които разпространяват лъжи“, каза Касианов.