В навечерието на местните избори изплува един не маловажен пропуск в Изборния кодекс. Оказа се, че няма никаква пречка член на избирателна комисия да е осъждан и въпреки това да заеме поста. Дори ако е осъждан за подкуп.

Казусът лъсна днес около решение на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). 

Оттам съобщиха, че Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил решение на Софийския апелативен съд (САС) за отнемане на имущество в размер на 108 935 лв. от софиянеца Петьо Чупетловски. Той има влязла в сила присъда за подкуп. По искане на Комисията от Чупетловски се отнема апартамент в курорта Слънчев бряг и налични суми по сметки в няколко банки.

Става въпрос за лицето Петьо Кирилов Чупеталовски. Името надали говори нещо на някого.

Оказва се обаче, че Чупеталовски е бил заместник-председател на Секционна избирателна комисия (СИК) в 23 МИР в София и по-точно в район "Красно село". Бил е на тази длъжност по време на вота за Европейски парламент миналия май. Показват го решение на Районната избирателна комисия, както и сканирано копие от протокол на СИК с номер 4602006.

В същото време Чупеталовски вече е бил осъден за подкуп (на последна инстанция), а КОНПИ е водела процедура по отнемане на имуществото му.