Учителска асоциация в Дания предлага карикатурите на пророка Мохамед, заради които преди години имаше протести на мюсюлмани в цял свят, да се включат в учебниците и да се изучават от всички деца, съобщава Би Би Си.

Миналия месец терорист откри огън в кафене в Копенхаген по време на форум за свободата на словото, убивайки един присъстващ. Говорител на форума беше Ларс Вилкс, художникът, нарисувал карикатурите.

"Асоциацията на учителите за религиозно обучение" иска комиксите да се включат в материала за преподаване възможно най-скоро. Изучаването им ще помогне да се разгледат връзките между религиозни, социални и политически проблеми, твърди президентът на асоциацията Джон Райдал.

"Кризата, свързана с Мохамед" очевадно е проблем на религиозното обучение, и ме изумява, че вече няма учебници с рисунките", заяви той.

В момента много училища вече разглеждат проблема в часовете по история и социални науки, твърдят от датското Министерство на образованието.

Предложението има подкрепа сред някои датски политици, като например от крайнодясната Народна партия, които искат да направят урока задължителен. Консерваторите и лявоцентристките социалдемократи обаче са против, тъй като практиката в Дания е учителите да избират материала, който да преподават.

Въпреки това говорителка на консерваторите заяви, че ще е "напълно естествено" училищата да използват рисунките.

Те бяха публикувани за пръв път в местния ежедневник "Юландс-Постен" през 2005 г. Това предизвика десетки протести в арабския свят, а през 2008 г. "Ал Кайда" организира нападение срещу датското посолство в Исламабад, убивайки поне шестима, повечето местни.