Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) ще проверява крайнодесния френски Национален фронт (НФ). Партията на Марин льо Пен е заподозряна, че издържа апарата си у дома с пари от бюджета на Евроейския парламент в нарушение на финансовите му правила.

Сигнала до ОЛАФ е подал председателят на парламента, германския социалдемократ Мартин Шулц, съобщи пресслужбата на институцията. Администрацията й е установила, че поне 19 души, които официално са назначени като местни асистенти на евродепутати от НФ, всъщност работят за организация на партията в Нантер.

От пет години в Европейския парламент действат нови правила за заплатите на асистентите на депутатите, които не им позволяват да отклоняват тези пари за лични или партийни цели. Разследване, което не получи цялостна публичност преди това, разкри как евродепутати са назначавали членове на семействата си или роднини за асистенти или са наемали за консултанти свои или близки фирми, зауствайки ги пряко към европейския бюджет.

Евродепутатите получават около 7000 евро брутна месечна заплата и имат близо три пъти по-голям бюджет да си наемат помощници и консултанти, които трябва да са заети изключително с тяхната дейност в Брюксел или в Страсбург. Освен това бюджетът на парламента покрива пътните и квартирните им и им плаща близо 300 евро дневни за всеки ден, който са работили в комисиите, политическите групи и пленарните сесии на парламента.

Националният фронт, подобно на други еврофобски партии, си поставя за цел разграждането на Европейския съюз и връщане назад на европейската интеграция. Той има 23-ма депутати в 751-членната камара, които са в групата от 51 необвързани с европейски политически партии депутати.