Православният сайт dveri.bg публикува няколко важни пояснения във връзка с драматичната „новина“ на столичен всекидневник, че патриарх Неофит е припаднал в Истанбул по време на света литургия.

Те се изразяват в няколко опорни точки, като основната е, че Негово Светейшество е в добро здраве и никъде не е припадал по време на срещата на първойерарсите на православието, която се проведе във вселенската столица.  Още по-малко пък - в споменатата църква „Св. Ирина“, която, както уточнява „Двери“, случайно е затворена от нашествието на османлиите през 1453 г.  Службата в Неделя православна е била в храма „Св. Георги“, пише православният сайт.

Патриархът е бил в добро здраве през целия ден и без затруднения е издържал не само дългата служба в първата неделя от Великия пост, но след това е бил на прием в Патриаршията и на официален обяд в истанбулски ресторант. По-късно е отишъл и на вечеря със Симеон ІІ в дома на виден цариградски българин.  

Откакто се е прибрал в понеделник, дядо Неофит е в митрополитското жилище на ул. „Цар Калоян” № 7 и дори няма намерение да ходи в болница, съобщават близки на главата на БПЦ. В подкрепа на данните dveri.bg цитира и личния лекар на Негово Светейшество.