"Това, което се случи този март, не се е случвало 50 години". Това заяви вицепремиер Меглена Кунева в парламента, където бяха изслушани министри за бедственото положение заради падналия сняг.

Енергийната министърка Теменужка Петкова обясни, че институциите са реагирали максимално бързо по отношение на „Мини Марица Изток“. „Още на 6 март във връзка с предстоящата обстановка сме изпратили писмо до „Мини Марица Изток“ за червеният код“, посочи Петкова.

Според нея към настоящия момент мините работят нормално, както и тези, които се намират в Родопите.

„Направили сме всичко възможно да бъде доставено максимално бързо захранване на мините“, каза още Петкова.

Според нея не може да се говори за срив в енергийната система на мините на този етап и това се дължи на добрата координация на отделните институции.

Петкова каза още, че правителството има намерение да инициира промяна в нормативната уредба за разширяване на просеките около електропроводите. Според нея причината за 50% от повредите в електропроводите са паднали дървета.

По време на обсъждането в пленарната зала независимата депутатка Ана Баракова, която влезе в парламента с листата на ББЦ, за първи път откакто е народен представител излезе на трибуната. Тя зададе въпрос към регионалната министърка Лиляна Павлова:

"Моят въпрос е свързан с очакванията за активизиране на още свлачища и срутища в бедстващите райони, по пътната мрежа в област Пловдив и действията ви в тази посока".

Павлова отново заяви, че тепърва ще станат ясни последиците от бедствията върху инфраструктурата. Според нея в Смолянско, Кърджалийско и Пазарджишко ще се активизират свлачищни процеси по протежението на пътната мрежа. Особено застрашени били пътищата от Кричим до Доспат, тези в региона на Чепеларе и всички в Смолянска и Пазарджишка област.