Цветан Цветков ще бъде най-вероятния нов шеф на Сметната палата. Неговата кандидатура бе внесена в деловодството на парламента от двете основни партии в управляващата коалиция - ГЕРБ и Реформаторския блок.

Цветков бе зам.-председател на ведомството по време на управлението на проф. Валери Димитров. Той отговаряше за финансовия контрол върху дейността на политическите партии, а след освобождаването си през април миналата година от управляващите по това време БСП и ДПС, стана член на управителния съвет на БНТ.

Преди години Цветков бе директор на "Държавен финансов контрол" към Министерството на финансите и на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол.

В самата Сметна палата също са доволни от вероятното връщане на Цветан Цветков. 

Той е професионалист от много висока класа, което определено е в интерес на имиджа на институцията, коментираха пред Клуб Z служители във ведомството.

Алтернативната кандидатура за председател на Сметната палата е внесена от Патриотичния фронт. Националистите предлагат за поста сегашния член на одитния орган Горица Грънчарова-Кожарева. 

Очаква се кандидатите за председател на Сметната палата да бъдат изслушани от парламентарната комисия по бюджет и финанси на заседанието й следващата седмица. 

Изборът на ново ръководство на ведомството се наложи след като парламентът промени закона за Сметната палата. Членовете на органа станаха отново 5 вместо деветима, колкото бяха по време на правителството на Пламен Орешарски.