Граничният полицай Костадин Стоянов, който прегази 11-месечно бебе в с. Крушевец под въздействие на марихуана и алкохол, каза днес, че се извинява на родителите. Делото срещу него бе отложено за края на март, съобщи vesti.bg.

Причината е, че днес не се явиха вещите лица, изготвили химическа и токсикохимична експертизи.

В показанията си пред съда Стоянов заяви, че съжалява и изказа извинение и съболезнования на семейството на загиналото момиченце.

Той не помнел самия сблъсък – разбрал, че е ударил дете, когато чул майката да вика. Въпреки че последвала саморазправа с него от събралите се хора, Стоянов направил изкуствено дишане и сърдечен масаж на прегазеното бебе. Присъстващи обаче продължили да го заплашват, затова той се оттеглил на 20 метра и съобщил за инцидента на тел. 112.

Казаното от него обаче се разминава с показанията на останалите свидетели. Според тях Костадин Стоянов не само не помогнал, но и търсил помощ от свои колеги, които опитали да го отрезвят с вода и кисело мляко.

Според експертизи, представени пред съда, униформеният е пушил марихуана часове преди катастрофата. Самият Стоянов признава, че предходната вечер е изпил не повече от половин бутилка вино.

Субективна е причината за катастрофата, при която загина 11-месечното момиченце, каза пред съда Жулиета Едрева, вещо лице по автотехническата експертиза на автомобила на подсъдимия. Няма технически причини за възникване на катастрофата. Условията за път са били добри.

Причината за катастрофата е моментното състояние на водача на автомобила – употребата на алкохол, марихуана, умора. Според експертизата, водачът не е задействал спирачките, не е завил надясно, а е карал направо и така се е блъснал.

Председателят на съдебния състав по делото съдия Събчо Събев обаче обърна внимание, че субективният фактор не е в компетенцията на вещите лица, които са направили автотехническата експертиза и е трябвало да работят по всички възможни варианти, а не само при условия на приемане на алкохол и упойващо вещество.

Съдебният лекар Косьо Янков свидетелства, че детето е загинало на място. Той каза също така, че в кръвта на подсъдимия са констатирани над 50 нанограма на мл канабисова марихуана. По неговите думи, тези стойности са изключително високи и увеличават многократно вероятността за предизвикване на пътно произшествие. 

Няма как да оправдая Костадин Стоянов при това, което ни причини, коментира пред журналисти баща на загиналото момиченце Красимир Кънев.

Според него съжаленията са последен полезен ход на подсъдимия за смъртта на дъщеря му. „Какво ще ми помогнат неговите съжаления или извинения“, посочи бащата. Кънев бе категоричен, че Стоянов не е помагал на детето му с изкуствено дишане и сърдечен масаж. „Детето е извадено от човек, който е преминавал по пътя и установил, че то няма никаква дейност. Така че не може да се оказва помощ на човек, който няма индикации на живот“, каза бащата.