"Кога изкарахте и кога “дръпнахте” от улицата симпатизантите на ГЕРБ, г-н Борисов?"

Този въпрос зададе в разпространена позиция „Протестна мрежа“. Повод са вчерашните думи на министър-председателя в Народното събрание.

„Ама това моделът КОЙ, ама какъв КОЙ, бе, какви пет лева има общо ГЕРБ с него? Нима от тая трибуна не ни сочеха с пръст? Къде бяха тогава Реформаторите и протестърите, да скочат да ме защитят. На улицата. На улицата бяха 100 души, като дръпнахме ГЕРБ от улицата след първите митинги. Останаха 100 души ей тука, отзад“, каза Борисов от парламентарната трибуна преди ден.

„Протестна мрежа“ му отговори, че „протестиращите не са излезли с ваше разрешение, нито са чакали да им укажете кога да се приберат или да останат на площада". Кратката позиция завършва с въпрос:

"Вие давахте ли разпореждания на симпатизантите на ГЕРБ кога да участват и кога да се оттеглят от протестите срещу правителството “Орешарски”?"

Някои от лицата на „Протестна мрежа“ припомниха изявление на Бойко Борисов от 14 юни 2013 година – няколко часа след избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС, когато във фейсбук вече се организираше протест.

"Забранил съм на апарата на партията, на всички, над които имаме власт, да участват на протест”, е казал тогава Борисов пред журналисти, а изказването му още може да бъде открито в онлайн медиите.

Изострянето на езика на „Протестна мрежа“ към Борисов започна още с въпросите, които организацията му зададе на 26 февруари. По неофициална информация, премиерът е бил силно раздразнен от тях.

Част от въпросите бяха:

"Ще продължавате ли да легитимирате медии-бухалки, работещи без спазване на базисни етични и медийни правила, чрез Ваши и на други представители на кабинета участия в тях?

Докога доминираните от Ваши представители Парламент и парламентарни комисии ще протакат създаването на парламентарна комисия “КОЙ?”, разследването на източването на КТБ и внесените преди три месеца преписки за сериозни нередности в процедурата, при която стана възможно злополучното избиране на Делян Пеевски за шеф на ДАНС?"

Снимките са от фейсбук профила на Васил Гарнизов, който разпространи кадри от протестите, на които се виждат лозунги и срещу ГЕРБ, включително и лично срещу Бойко Борисов.