Уникални снимки за това как протича демонтажа на спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй" разпространиха от Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци".

От компанията обявиха, че са реализирали успешно годишната си програма за демонтаж в машинната зала на спрените ядрени блокове в АЕЦ „Козлодуй“.

През 2014 г. Специализирано поделение „Извеждане от експлоатация 1-4 блок”, което е част от ДП РАО и е пряко ангажирано с дейностите по демонтаж, е отчело над 7000 тона демонтирано оборудване. Сред по-сложните операции, свързани с едрогабаритни съоръжения, е демонтажът на подгреватели ниско и високо налягане на турбогенератори, деаератори, генератори, турбофундамент до кота „нула” и стоманобетонната конструкция на инсталацията за автоматично гасене.

Всички дейности, извършвани от Специализираното поделение към ДП РАО, са изпълнени след съгласуване с Агенцията за ядрено регулиране. 

Преди дни специализираните екипи на ДП РАО са започнали операция по сваляне на „калпака” на реактора на Втори енергоблок.

"В рамките на подготвителните дейности на 25 февруари 2015 г. бе даден старт на Програма за преместване на облъчени касети-екрани от корпусите на неработещите реактори, като операцията започна със свалянето на „калпака“ на втори реактор. Изваждането на касетите-екрани е част от подготовката на предстоящия демонтаж в Контролираната зона. Касетите-екрани са по 36 броя на реактор и не съдържат ядрено гориво.  Те ще бъдат събрани за съхранение в Басейн за отлежаване на касетите 3, като целта на тези операции е на блокове 1, 2 и 4  да бъде намалена активността, което ще позволи да се работи при по-ниски дозови натоварвания за персонала в Реакторното отделение по време на  същинското им извеждане от експлоатация", уточняват от държавната компания.

На последната снимка се вижда операцията по отваряне на "калпака" на реактора на Втори енергоблок и изваждането на екранните касети.

"Касетите-екрани са изработени от плътна метална сплав и имат защитна и предпазна функция, като в тях няма делящи се материали и не са  ядрено гориво. Те се разполагат около вътрешната стена на реактора, за да предпазят неговия корпус от неутронния поток.  По този начин те се превръщат във вторичен източник на радиоактивно лъчение и са дотолкова активни, колкото са поели от облъчването в ролята си на защита за корпуса на ректора", обясниха специалисти по демонтажа на блоковете.

За тази година е заложено демонтирането на 200 тона оборудване от Контролираната зона, като то включва различни помощни системи, които са снети от експлаотация и не се използват. Съоръженията ще се съхраняват на временни площадки в Контролираната зона докато се вземе рационално решение за последващото им третиране. 

Свалянето на „калпака“ от реактора на 2 енергоблок бе извършено под строг контрол и с разрешението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Агенция за ядрено регулиране (АЯР). МААЕ са уведомени писмено за операцията, за която се е наложило свалянето от външния корпус на реактора на пломби, положени там с цел контрол над неразпространението на ядрени материали. Свалените пломби ще бъдат предадени от ДП РАО на МААЕ.