Бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев каза тази сутрин, че бързото каране в нарушение е безумно, защото у нас разликата в пристигането от София до Бургас примерно, би била минути. 

"Не си струва да се рискува животът на този, който кара и на хората около него. Смятам го за липса на разум", каза в нова тв експертът.

По повод на вчерашната тежка катастрофа край Войнеговци той сподели, че за младите водачи сигурно е нормално скоростта да ги привлича, но напомни, че лошото става, дори ако нещо отвлече вниманието ти за секунда.

"Погледнал е да нагласи радио или CD, ако е имало в колата... За една секунда, даже по-малко от секунда е достатъчно, за да тръгне автомобилът в друга траектория", каза Стратиев.

Той се съгласи, че и у нас може да се помисли за "ужасяваща терапия" - виновници за ПТП или други провинени шофьори да наблюдават части от тела, или да са санитари в болници. Допреди няколко години на новите водачи, които получават своите книжки, са се излъчвали подобни филми, напомни той. И допълни, че това трябва да важи и за тези, които заради много нарушения са останали без контролни точки в талона си. Обществено полезният труд също бил вариант.

Полицаят обаче каза, че идеята за конфискация на колата му се вижда прекалена и не вярва тя да работи.

"Но има много други варианти, които могат да се възприемат - не да се измислят нови правила. Да се накарат водачите да спазват тези правила. Имаме закони, но не всички ги спазват", каза Алекси Стратиев.

Експертът сподели, че според него е време за чисто нов Закон за движение по пътищата и призова за пълен политически консенсус по него. Такъв е имало например по промените, които да върнат фишовете от електронни камери. Те се очаква да бъдат обнародвани в Държавен вестник още днес.

Той предупреди, че в сегашния сезон сутрешните часове са много опасни, защото настилката е полусуха-полумокра и сцеплението е доста лошо.