Хей, интернет днес става на 25 години! Точно на тази дата през 1989 г. британецът Тим Бърнърс-Лий, който по онова време работи в швейцарския институт CERN, предлага създаването на глобална компютърна мрежа, с помощта на която учените да могат заедно да работят над големи проекти.

Първоначално идеята му е тя да се нарича Mesh (мрежа, бримка), но година по-късно той я преименува на World  Wide Web - името, с което интернет е известен и днес, а адресите на сайтовете започват с абревиатурата WWW. В CERN Бърнърс-Лий създава първия интернет сайт, както и първия браузър.

Днес животът, а и работата на повечето хора са немислими без глобалната мрежа. Но бащата на интернет смята, че е време да се създаде нещо като Магна Харта, онлайн конституция, която да защитава правата на хората, които използват глобалната среда за комуникация.

"Необходими са нови правила, които да запазят откритата и неутрална същност на мрежата, която през последните години все по-засилено е атакувана от правителства и корпорации", казва Бърнърс-Лий в интервю за британския вeстник The Guardian.

"Ако нямаме открит, неутрален интернет и не знаем дали някой не стои зад гърба ни, не може да имаме открито управление, добра демокрация, добро здравеопазване, свързани общности и културна разнообразност", казва създателят на интернет.

"Не е наивно да смятаме, че можем да го имаме, но е наивно да мислим, че това ще стане, ако само седим и нищо не правим", добавя Бърнърс-Лий.

Според Бърнърс-Лий в бъдещата онлайн конституция трябва да бъдат включени принципите на правото на свобода на изразяване, защита на личните данни и отговорната анонимност.

"Нашите права все по-често биват нарушавани и опасността е, че привикнахме към това. Затова искам хората отново да получат мрежата в ръцете си и да определят каква ще бъде тя през следващите 25 години", казва британецът.

Въпреки, че в онлайн конституцията може да има местни регулации и културни особености, Бърнърс-Лий вярва, че един общ документ от споделени принципи може да осигури международните ценности за открит интернет.