Министърът на правосъдието Христо Иванов изрази днес съмнения, че в Софийския градски съд (СГС) е действала корупционна мрежа, благодарение на която са били давани съмнителни разрешения за използване на специални разузнавателни средства. Той каза, че само прокуратурата може да разплете случая и призова Висшия съдебен съвет да скъса с "културата на замитане и затваряне на очите" и да започне дисциплинарно производство срещу председателката на СГС в оставка Владимира Янева.

"Ако има система в управленския хаос на СГС, тя е корупция", каза Иванов пред журналисти в Брюксел по време на Съвет на министрите на правосъдието от ЕС. "Виждаме един много важен съд, който очевидно е управляван много зле. Това лошо управление може да се дължи на некомпетентност, на мърлявщина, но може дад има система в него и може всъщност то да е резултат от това, че в съда е имало корупционна мрежа, която е действала".

„За да изчезне тази мрежа трябва да настъпят някакви последователни действия за нейното прочистване“, добави той. „Това са действия, които само прокуратурата може да извърши“.

Иванов посочи, че в аферата "Червеи" има съмнения за сериозни престъпления свързани с националната сигурност, основни права на гражданите и съдебния контрол върху използването на специални разузнавателни средства (СРС) предвиден в закона. 

Според данните на парламентарното бюро за контрол над СРС засега един председател на един конкретен съд е заподозрян, че не е извършвал изисквания контрол, но няма гаранции, че подобна практика не е имало и в други съдилища в провинцията каза Иванов.

„Ние сме длъжни да уверим себе си, за да можем след това да уверим и обществото, че това се е случвало само в един съд“, каза Иванов.

СГС е най-важният съд в страната от гледна точка на материалните интереси на гледаните дела и има компетентност по отношение на най-висшия ешелон на държавното управление, каза министърът.

„Всички наказателни дела срещу министри, депутати, областни управители отиват там“, каза Иванов. „Този съд е специализираният съд за висшия ешелон на властта“.