ДПС не се отказва от борбата срещу забраната за агитиране на майчин език - и борбата ще продължи в Европейския парламент чрез петиция. Това заяви днес евродепутатът на Движението Илхан Кючюк.

По думите му петицията ще бъде внесена до няколко седмици в комисията по петиции на ЕП.

"В момента с юристи и с представители на Българския Хелзинкски комитет разписваме мотивите. Искаме да направим мотивирана аргументация за казуса, който е познат за ЕП", каза Кючюк.

Петицията ще бъде внесена до няколко седмици в комисията на ЕП по въпроса, и ще бъде отворена - всеки гражданин на ЕС ще може да се включи. Кючюк я определя като "гражданска инициатива", с евродепутатите на ДПС в основата на разписване на мотивите.

 

"Такова ограничение не съществува в нито една друга страна-член на ЕС. Дори в Турция, която не е член на ЕС, този текст е съществувал до преди пет-шест години, но с решение на съда в Страсбург е отпаднал", заяви Кючюк.

Резултатът от подобна петиция може да бъде препоръка към българското правителство да отмени разпоредбата в Изборния кодекс.

Това е третата европейска институция, към която ДПС се обръща по въпроса с агитацията на майчин език. Вече е иницииран въпрос към ЕК, и се очаква отговор. А лидерът Лютви Местан обяви, че ще съди държавата в Страсбург за глобите, които му бяха наложени при последните избори, и малко след това ДПС внесе жалба в Европейския съд за правата на човека.

Местан и избраникът на Движението от Бургас Хюсеин Хафъзов бяха глобени по 500 лева от ЦИК след парламентарните избори миналата година. Местан беше "издаден" от "Господари на ефира", които излъчиха видеа от предизборната кампания на ДПС в селата Върбовка, Долни Воден, Подкова. Лидерът на партията беше агитирал на турски и в трите села, а Хафъзов - само в село Подкова.