Продължаването на икономическите санкции срещу личности и компании в Русия на Европейския съюза влиза в сила днес, съобщи ТАСС. Едновременно с това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред телевизия Sky News, че Алиансът няма да се намесва в конфликта в Източна Украйна.

Така Западът затвърждава политиката си върху натиск без агресия срещу администрацията на Владимир Путин.

Решението да се продължат санкциите бе взето на 29 януари от министрите на външните работи на 28-те страни-членки на ЕС, заради изострянето на конфликта в Украйна и артилерийския обстрел на Мариупол. В списъка са вече общо 150 физически лица - поддръжници на Путин, руски политици и олигарси, и 37 юридически лица в Руската федерация, Крим, Севастопол, и сред опълченците от Донбас.

Конфликтът в Източна Украйна обаче продължава, въпреки че днес изтича срокът, в който страните трябва да пристъпят към политическата фаза на приетите договорености от Минското споразумение. Според него, опълченците и властите в Киев трябва да се разберат за границите на територията с особен статут в Донбас.

Въпреки изострянето на конфликта, НАТО няма да се намесва, тъй като Украйна не е член на Алианса.

"Украйна не е член на НАТО и в това е разликата между Украйна и членовете на НАТО. Гаранцията за сигурността обхваща членовете на алианса. Ние оказваме на Украйна мощна политическа подкрепа, практическа помощ, съдействие за реформите в отбраната и повишаване на способността й за самостоятелна защита. Най-важното сега е да се изпълняват Минските споразумения за съблюдаване на режима на прекратяване на огъня, изтеглянето на тежкото въоръжение от фронтовата линия и гарантирането, че това става под наблюдение", заяви Столтенберг.