Президентът Владимир Путин е в мистериозно публично затъмнение вече девети ден, но РИА "Новости" започна да публикува "парче по парче" негово интервю за филма "Крим. Пътят към родината", който ще бъде излъчен по тв канала Россия 1 тази вечер в чест на годишнината от анексирането на Крим от Русия.

Още в началото Русия знаеше, че реалните „кукловоди“ зад държавния преврат в Украйна са САЩ, въпреки че официално украинската опозиция подкрепяше Европа, казва Путин.

"Формално опозицията поддържаше преди всичко европейците, но ние прекрасно знаехме – не просто съзнавахме, а знаехме, че реалните кукловоди са нашите американски партньори и приятели. Именно те помогнаха на националистите, те помогнаха за подготвянето на бойните отряди“.

Според Путин подготовката на отрядите се е провеждала и в други страни, включително Полша и Литва.

„Как постъпиха нашите партньори? Помогнаха за извършването на държавен преврат. Това означава, че са започнали да действат от позицията на силата. Не мисля, че това е най-добрият начин за действие“, казва още Путин.

Путин не осъжда решението на бившия украински президент Виктор Янукович да не използва оръжия по време на държавния преврат в Киев, въпреки че според него бездействието е довело до по-тежки последствия:

„Не искам да давам оценки за работата на Янукович. Той каза: „Не мога да подпиша заповед за използване на оръжия. Не ми дава сърце“. Може ли да го съдим за това? Не знам. И не възнамерявам да го правя. Не смятам, че имам правото да го съдя. Дали е било за добро или лошо – от бездействието последствията станаха по-тежки. Това е очевидно“

Според Путин организаторите на преврата в Украйна са искали и физическото отстраняване на Виктор Янукович.