АБВ започва ревизия на изпълнението на коалиционната програма и в резултат от нея ще стане ясно дали ще продължи да подкрепя правителството. Това стана ясно при участието на вицепремиера Ивайло Калфин в предаването "120 минути" на Би Ти Ви.

Голяма част от ангажиментите, които сме приели съвместно четирите управляващи сили, не се изпълняват, констатира той.

Ние в това правителство се ангажирахме заради това, което залегна в програмата за управление. Оказва се, че по някоя от темите даже няма и идея за започване на мерки, казва Калфин.

Това, което АБВ ще предприеме през следващите няколко седмици, е да извади ангажиментите, които са приети и да покаже на хората какво е направено, обяснява Калфин.

Според вицепремиера има сериозно изоставане от обявените мерки в областта на инвестиционната политика, енергетиката, изборното законодателство.

Няма глад за власт в АБВ. Опитваме се да работим за това, за което сме поели ангажимент пред нашите избиратели. Ако това не се случва, този "брак по сметка" трябва да се осмисли, категоричен е Калфин.

Той коментира и ситуацията със затворената Корпоративна търговска банка (КТБ):

Едно от решенията, когато съставяхме правителството, беше да се наеме външна фирма, която да проследи процесите, свързани с отпускането на кредити на банката, но за съжаление това не се случи.

Задължително трябва да се променят законодателството така, че да не се повтори случаят с КТБ. Ние дадохме най-лошия пример какво не трябва да се прави с една банка, когато има проблеми. Направиха се неща, които не трябва да се повтарят, категоричен е Калфин, като обърна внимание, че при подобни случаи в Европа банките не са били затваряни.

"Бих подкрепил Първанов, той е силен лидер, мисля, че партията ни има нужда от него", казва вицепремиерът по повод предстоящия на 25 април конгрес на организацията, на който ще се гласува избора на лидер. Водачът на партията Георги Първанов подаде оставка заради подкрепата на парламентарната група на АБВ за емитирането на нов дълг, но заяви, че пак ще се кандидатира за позицията.