Тежък диалог с искане на оставки, извинения и измерване кой е по-истински мъж се развихри в предаването на Сашо Диков по Нова тв. Участници - здравният министър Петър Москов и самият водещ. Двамата започнаха в любезен и миролюбив стил с благодарностите на Диков, че здравният министър се държи като истински мъж и и културен разговор на "вие". Докато договаряли гостуването на Москов, двамата си разменяли есемеси с цитати на Шекспир, споделиха те. Духът на Шекспир обаче беше изчезнал в студиото. Там постепенно градусът се покачи и обръщението мина на "ти". В тази напрегната атмосфера до обсъждане на конкретни здравни политики или до намеренията за реформи на Москов не се стигна. Разговорът се разви като пиеса - може би не точно по Шекспир, но с определено комичен елемент насред сериозното.

Дрогата или властта

Кое е по-сладко дрогата или властта, беше едно от първите питания на Диков.

"За дрогата не знам, за властта  - ефектът е такъв, че като се прибера вкъщи към 10 часа заспивам на фотьойла", отговори миролюбиво Москов.

Оставката на Вучков

"Не одобрявам нито една остака в правителството, това е дестабилизация на държавата", коментира по вече отминалата тема за оставката като вътрешен министър на Веселин Вучков.  Вучков беше даден от Диков като пример на мъжко поведение. Според здравния министър "оставките, за които пледираше г-н Вучков така или иначе щяха да бъдат получени". Той демонстрира и житейска философия.

"Понякога животът ни учи, че трябва да се прехапем в името на това да си свръшим работата. Да се прехапеш, да се свиеш в себе си, за да свършиш работата", обясни Москов.

И призна, че не винаги харесва себе си в огледалото.

"По какъв начин се гледам в огледалото заради компромисите, които правя, си е моя работа, аз съм на мястото си, за да си свърша работата", каза той.

Високият рейтинг и Бойко Борисов

"Бойко Борисов не прощавал две неща - за рейтинг и за жени", започна настъпление Диков, като имаше предви данните от последното изследване на "Екзакта", според което рейтингът на Москов е по-висок от този на Борисов.

"Ако Борисов не ви е простил нещо за жена, не мога да се намеся...", отговори в същия дух Москов.

Все пак стана ясно, че не му е зле с този рейтинг, а шалчето, което носи на врата си често, не от "гъзария", а по медицински причини.

Тълкуването на Москов за високия рейтинг е скромно - нова било доверие в аванс за целите, които си е поставил.
После обясни, че двамата с началника му в кабинета доста са се шегували за данните от социологическото изследване.

"Двама мъже пътуват в кола, излиза проучване за рейтинга и половин час има пикантни и не толкова пиканти разговори на тази тема", описа сцената здравният министър.

Той и Борисов, както и ГЕРБ, и РБ били различни, но "имаме зададена обща ценност - стабилност и общ хоризонт. За мен моделът, в който ДПС и БСП са извън властта, е добър модел", твърди здравният министър от РБ.

На скептичната забележка на Диков, че няма никакви реформи, Москов каза: "Ей такива уста са отворили срещу закона за здравното осигуряване. Почакайте да видите какво ще стане другата седмица". Защо и какво ще стане обаче не се разбра, тъй като Диков отвори нова важна тема - за оставката на здравния министър и неговото мъжество в тази връзка.

Наредете се на опашка за оставката ми

"Моята оставка не е нещо в което съм се фиксирал. Първо ми я поиска ДПС, сега вие, г-н Диков, наредете се на опашка", отговори Москов на питането дали ще си подаде оставката, ако не се осъществи смяната на трима директори на болиници, които са си държали парите само в КТБ.

И на трите места ще настъпят промени, увери здравният министър. Той потвърди, че ще бъде сменен и директорът на болница "Св. Ана", в която доскоро той работеше като анестезиолог. 

"Да, ще си подам оставката, ако не ги сменя. Фиксирали сте се в оставката ми, ако искате да я напиша и да ви я оставя", предложи той на Диков, след като водещият беше решил, че трябва да изтрегне подобно признание от госта си. 

"Дръжте се като мъж и ми отговорете", зовеше преди това Диков и предизвика сериозно раздразнение у министъра, че поставя под съмнение мъжествеността му.

Напрежението в диалога взе видимо да ескалира.

Апендикс ли сме или преяждаме с власт?

Реформаторският блок е загниващ апендикс на управлението на ГЕРБ, продължи с квалификациите Диков. "Апендикс ли сме или преяждаме с власт?", поиска да разбере министърът.

"Загниващ апендикс", повтори водещият.

"Т. е. вие не влизате в тази опорна точка за преяждането с власт", уточни Москов. "Погледнете ме в очите и ми кажете защо, че не правя реформи. До бога са писнали, от това което правя. Ще видите в следващите дни какви чудеса ще се случват", обеща той, но пак не се стигна дотам, че да се разбере какви.

В следващата фаза разговорът съвсем загрубя и мина на "ти" и в контраатака от Москов, който взе настойчиво да иска извинение от Диков. 

Извинение ми дай!

Твърденията на Диков, че здравното министерство не осигурява животоспасяваща апаратура в детското отделение в Трета градска болница изнерви сериозно министъра.

"Моля те да се извиниш, не можеш да се гавриш в ефир за това, което публично казваш, нещо което не е истина - че няма осигурен апарат", повтори многократно Москов. "Извини се, извини се, извини се..."

След успокоението на рекламите отново минаха на "вие".

Баровщина и правителствена болница

"За вас баровците идеални грижи, народът няма пари за апаратура", обобщи в характерния си стил Диков, като изброи колко пари се дават за Правителствена болница и какви нарушения са открити там. 

"Въпросната болница е на подчинение на МС , не е на подчинение на Министерството на здравеопазването, но с радост ще занеса - ако имате документи - в деловодството на МС, вероятно там ги има", обясни Москов.

Той уточни, че целта е всеки здравноосигурен български гражданин да получава нужните грижи. "Шефът на "Пирогов" няма причина да се пали, поел съм ангажимент към "Пирогов", отговори той на друг въпрос на водещия.

Единственото конкретно от емоционално наситения разговор беше, че вече има назначена проверка за случая с бебето, което днес почина в Разград, след като беше лекувано в инфекциозно отделение, а то вероятно е било болно от пневмония.

"Всеки път реагирам на такива случаи и виновните ще бъдат наказани", обеща Москов.