"Образът на Царя остана една нелепа претенция за аристократизъм в българската политика”. Това каза Огнян Минчев пред Нова ТВ.

В България има една широко разпространена представа за властта, която идва отгоре, пада върху нас и трябва да я търпим. В този смисъл българинът избира коя власт ще бъде по-малко лоша. Митът се състоеше в това, че след като е цар, сигурно ще е различен от другите, които са ни управлявали. Този мит обаче се провали за седмици, коментира още Минчев.

Според политолога царският проект бил продукт на "тази основна олигархична група в българското общество, която е свързана с „Мултигруп”. "След като убиха Илия Павлов - осиротяха. Доган ги припозна, организира ги в корпоративно-търговската групировка и сложи пред тях щита ДПС. В момента те се намират в тежка ситуация, защото банката им гръмна, след като се опитаха да вземат 4 милиарда през „Южен поток”. ДПС пада и имат нужда от нещо ново, смята Минчев.

Негов опонент в телевизионното студио бе бившият царски депутат Минчо Спасов, един от инициаторите на подписката в подкрепа на Симеон Сакскобургготски.

"Подписката беше инициирана, защото на нас ни трябват хора, които не само да ходят с джипките и булдозерите, а такива, които да ни представят в Лувъра. Предстои ни Шенген, еврозона, както и още много тежки казуси”, коментира Спасов. Според него самият Симеон Сакскобургготски гледа с интерес реакцията на хората, които се изказват за инициативата в негова подкрепа. "Ние искаме да открием дебат дали България се нуждае от човек, който да я представлява в Лувъра, или ще си стоим със клоуните, на които пляскаме и се забавляваме с тях”, каза още Спасов.