Най-малко един човек е убит при експлозия, разтърсила квартал Харлем в Ню Йорк, съобщава в. "Ню Йорк таймс". Две сгради по пет етажа са се сринали като кибритени кутии, твърдят очевидци.

Пламъци и гъст дим се издигат над мястото на експлозията. От взривната вълна са изпочупени прозорците и вратите на десетки сгради в района.

Най-малко 16 души са откарани в болница с различни рани. Четирима от тях са в доста тежко състояние, свидетелстват лекари приели пациентите.

Трагедията се е случила на прословутото в цял свят Парк авеню.

Според разследващите вероятно има още убити и ранени, но трябва да се разчистят остатъците от развалините и да се види има ли убити, пострадали или живи хора под тях.

"Страхотна паника настана в квартала. Чух зверската експлозия и скочих от прозореца, а стъклата зад мен се срутиха", разказва Дейвид Рамирес, 55-годишен работник от съседна сграда. "Кооперацията ми се разтресе, сякаш бе на глинени крака, а димът проникна навсякъде в сградата", ужасен споделяше той с други съседи. 

Над 150 пожарникари се опитват да потушат огъня, на мястото е пълно и с медицински персонал, който оказва помощ на пострадали.

Видео на колеги от Euronews показва първата сграда от птичи поглед.

 

"Бях заспал. Чух в просъница гръм. Първо реших, че е станала ужасна катастрофа. Когато видях пушека разбрах, че е нещо по-сериозно. Изхвърчах от вкъщи, за да видя дали нещо не е станало с баба ми, която живее до нас", споделя друг от жителите на Харлем.

Линията на метрото, която минава под квартала, е затворена за движение от съображения за сигурност.

Полицията и пожарникарите извеждат пострадали от сградата.
Снимка Ню Йорк Таймс

Не е известна все още точната причина за взрива, но специалисти, изпратени на местото на произшествието твърдят, че нивото на газ в района е повишено. Затова се предполага, че изтичане на газ е довело до огромната експлозия.

На близо е имало училище, но нито едно дете не е пострадало. Полудели от ужас родители са загрели телефоните, след като са чули по новините за трагедията.

 

Само от едната страна 7 коли на пожарната се мъчеха да загасят пожара. Снимка БГНЕС