ГЕРБ няма намерение да отваря Изборния кодекс, за да поправи сериозния пропуск, благодарение на когото се позволява на осъдени лица, в това число за подкуп, да бъдат членове на избирателните комисии.

Такова решение е взела парламентарната група на най-голямата партия в Народното събрание.

Както Клуб Z писа, миналата седмица, покрай решение на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), стана ясно, че в Изборния кодекс няма изискване за членовете на избирателните комисии да предоставят свидетелство за съдимост преди да бъдат назначени на длъжността. 

В конкретното решение бе записано, че на лицето Петьо Кирилов Чупетловски се отнемат апартамент в курорта "Слънчев бряг" и суми в няколко банки. Той е бил осъден за подкуп. По времето, по което той вече е бил осъден и е текла процедурата по отнемане на незаконно придобитото му имущество, той е бил зам.-председател на СИК в столичния район "Красно село". Става въпрос за вота за евродепутати миналия май.

От ГЕРБ отчетоха, че в действителност има пропуск в законодателството и е недопустимо осъдени, камо ли за подкуп, да са членове в избирателни комисии. Десислава Атанасова, зам.-председател на правната комисия в парламента, която участва в изготвянето на Кодекса в миналия парламент, е поставила въпроса пред ПГ на ГЕРБ. Било е решено обаче ИК да не се подлага на ремонт преди местните избори наесен. 

Но не защото Венецианската комисия препоръчва това и ГЕРБ обяви принципното си намерение да не го прави, а защото управляващите се опасявали, че отново ще тръгне дебат "за" и "против" вида на преференцията и най-вече - за агитацията на турски език, разказаха от групата на ГЕРБ.

Иначе препоръките на Венецианската комисия основно са в посока на това, че не е добре да се правят изменения в изборното законодателство преди избори, защото можело да се появят съмнения, че не всички партии ще са равнопоставени. Или с други думи - да не се облагодетелстват управляващите спрямо опозицията.