Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова не отрече твърденията, че я наричат "царицата на Бойко". Това стана ясно от интервюто й пред БНТ. Запитана дали е вярно, че е получила това прозвище в парламентарната група на ГЕРБ, тя уточни, че не е в парламентарната група и  приема прозвището в смисъла на царица като шахматна фигура.

"Политиката е едно предизвикателство, нямаш право на слабохарактерност", каза Бъчварова. Тя изтъкна, че с премиера Бойко Борисов винаги е работила добре и и според нея този опит ще помогне оттук-нататък.

Бъчварова призна, че кадровите размествания, както и местенето на ГДБОП в ДАНС и обратно създава стресова ситуация. "Не мога да си представя как живеят служителите на МВР, в постоянна неизвестност", каза Бъчварова.

"Уважавам министър Вучков, одобрявам нещата, които той започна, нямам основания да се откажа от тях, ще има добър резултат. Оставката беше изненада", каза още Бъчварова. Според нея трябва да се работи с по-далечна перспектива, за да има сигурност. Бъчварова каза, че новият главен секретар на МВР Георги Костов й е бил препоръчан от Веселин Вучков. Тя смята, че ще успее да се сработи с новия шеф на ДАНС.

"На всички е ясно, че ние сме готови за Шенген що се отнася до техничексите изисквания. Има политически аргументи от големите държави. Аз съм убедена, че политически ще бъде намерен един взаимно приемлив отговор", каза Бъчварова.

Според вътрешния министър отношенията в управляващата коалиция приличат много на отношенията между държавите в ЕС. "Всички държави имат свои интереси, но накрая се приема решение, което е добро за общото цяло", каза Бъчварова. И изтъкна, че мнението на големите държави е най-важно.