Заместник-пресдседателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева призова днес правителството да не бави непопулярните реформи, от които страната се нуждае. На конференция с българскака диаспора в Европейския парламент тя разказа анекдот от късния комунизъм, за да осмее имитациите на промяна.

"Помните ли бай Тоше, извинете - другарят Тодор Живков - какво каза на един конгрес  на профсъюзите: Сега, като задуха вяърът на перестройката, да се снишим, за да мине над нас", каза Георгиева на дискусията организирана от евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова. "Дошло е време да се изправим".

"Мечтая за България, която е страна на щастливи хора", каза още Георгиева на събитието под наслов "Моята мечта за България". "Страна, в която хората, като пътуват навън, си купуват двупосочен билет".

Тя припомни, че ЕС е изпаднал в най-тежката в историята си криза, само година след присъединяването на България и Румъния в началото на 2007 година, но сега той започва да излиза от нея и пред българите е шансът да почувстват истински предимствата на европейското членство. 

Очаква се тази година всички 28 държави-членки да отбележат положителен икономически растеж. За първи път от началото на кризата безработицата започва да спада. Поевтиняването на еврото спрямо долара стимулира европейския износ, посочи Георгиева. За това способстват програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка, която до следващата година трябва да налее над 1 трилион евро в икономиките на ЕС и инвестиционният план на Еврокомисията за над 300 милиарда евро, каза тя.

Георгиева посочи, че за България в тази обстановка са ключови съдебната реформа, електронното правителство, което ще ликвидира ред възможности за корупция, реформите в здравеопазването и образованието.

"Според мене ключово е съдебната ни система да съди право, а не криво", каза Георгиева. По думите ѝ "сме ударили дъното", след като е Евробарометър показва, че 96 на сто от българите нямат доверие на съдебата си система".

"Трябва да спре източването на здравната каса. По една телевизия казах "каца", което не е толкова голяма грешка", добави тя. "Имаме много учебни заведения, които какво правят? Дават допълнителен доход на едни и същи преподаватели".

Външният министър Даниел Митов каза, че за разлика от началото на прехода, никой от сегашното поколение българи не поставя въпрос на изборът на България да се присъедини към ЕС и НАТО. По думите му сега предизвикателството е страната ни да стане място, където "всеки българин може да осъществи своите мечти" и гражданите на други страни от ЕС да видят възможности за реализация.

Според Митов кризата в отношенията между ЕС и Русия е възможност за страната ни "да докаже, че е държава готова да застане зад определен ценностен избор".

"В момента ценностният фундамент на Европа е атакуван. Няма място за снишаване по тодорживковски", каза Митов. 

По повод препоръките за "по-балансирана" външна политика той коментира: "Баланс може да се пази, но без да се снишаваме".

Митов добави, че България трябва да започне да се държи като пълноправна страна-членка, която участва в определянето на дневния ред на ЕС, и да не гледа на него като на "комитета за опитомямане на дивите другари" от Оруеловия роман "Фермата на животните".