Бившият земеделски министър от ДПС Мехмед Дикме препоръча Лютви Местан "да ходи да се прегледа", когато говори, че турците са евреите на Балканите.

"Турците си живеят нормално, нямат никакви проблеми. Проблемите идват от политиците", каза Дикме в сутрешния блок на БТВ.

Според него властта в момента зависи от ГЕРБ и от ДПС и заради липсата на алтернатива правителството ще издържи.

Дикме посочи като основен проблем това, че хората от помашката и турската общност не получават достатъчна реализация.

"Хората в Ардино били настръхнали срещу ГЕРБ заради политическо назначение на човек, доведен от друга община, на пост, на който преди имало професионалист. Ако така продължават, Борисов и Цветанов ще гледат Ардино през крив макарон", добави той. 

"ДПС буди съмнение, че задкулисно подкрепя властта", каза Дикме и продължи: "Когато най-усилено се отрича нещо, това е реалното."

"Както вървят нещата, мандатът трудно ще се изкара, но може и това да стане, защото липсва алтернатива", каза бившият министър.

Той определи частичните избори в Сърница като сериозен знак, че кампанията за местна власт през есента ще бъде безмилостно жестока и свързана с много пари.

Подаръците, които се раздават сега, показват, че между всички политически формации борбата ще е много здрава. Борбата не е да спечели конкретен кандидат, а е за големите пари от еврофондовете по оперативните програми „Развитие на селските райони”, „Околна среда”  и „Регионално развитие”. Тези пари идват директно в общините и се разпределят от кметовете, без правителството да има възможност да се меси”, коментира Дикме, уточнявайки, че става въпрос за милиарди евро.