"Някакъв луд е убедил руския президент Путин да се огради с китайска стена от останалия свят и да се изолира от гнилия Запад", коментира бившият президент на Полша Лех Валенса. Според основателя на "Солидарност" и Нобелов лауреат за мир Русия е изостанала в общественото съзнание и в държавните структури с 30 до 50 години.

Ако Москва реши да нападне някоя страна от Европа и НАТО, Русия ще се разпадне, прогнозира Валенса пред полската телевизия TVN24. Неговото мнение е, че атаката ще бъде като катализатор за народите на федерацията да създадат собствени държави. "И тогава Русия ще остане малка страна с 20 милиона население", смята легендарният борец срещу комунизма и СССР. "В Русия живеят 50 националности, които могат да се откъснат и направят свои държави при нападение, да речем, срещу Полша", обяснява Валенса.

"Все повече хора осъзнават, че агресивната политика на Путин трябва да бъде спряна. Путинова Русия счупи всички принципи, на които се основава Европа - свободата, договореностите, демокрацията. А като се счупи нещо, остава само силата", анализира бившият президент. Валенса призовава Запада да помогне на Украйна, в това число и с доставка на оръжия, за да се справи със "зелените човечета", които разпокъсват страната.

"Кремъл използва брутална сила в Украйна, а Запад като че ли играе някаква политическа игра", коментира Валенса. И добавя: "Как можеш да победиш, когато Путин боксира, а ние отвръщаме с шахмат"