От седмица в публичното пространство се коментират новите проекти за обновление на центъра на София - красиви 3D изображения, обещаващи много зелени площи, кафенета, пешеходни зони, спортни площадки и отпушване на автомобилния трафик. На фона на изкъртената Витошка, която прилича на всичко друго, но не и на пешеходна зона и на злополучния й фонтан, на течащите подлези на НДК, на монумента с онова име, което не е редно да споменаваме пред Двореца на културата, от който са останали само арматурните железа и пр. и пр. новите проекти за обновление звучат красиво. Но на места и съвсем нереалистично.

Със следващите редове ви предлагаме да се запознаете с тях. В момента текат и обществените им обсъждания и можете да участвате в тях (ако успеете да се доберете и ви допуснат). 

Зона 1 – бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", зелените площи покрай р. Перловска и пл. "Орлов мост"

Това е един от най-критикуваните проекти, дело на "Стефан Добрев - архитектура и дизайн" ЕООД. Най-общо се предвижда разширяване с още една лента на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", едно от най-замърсените места в София заради трафика, повишаване на нивото на р. Перловска, която разнася нечистотиите на няколко столични квартала и изграждането на спортни площадки в зелената в момента зона, на сантиметри от пътното платно.

 

Представеният проект решава в голяма степен транспортно-комуникационните проблеми, като във всяка посока булеварда се увеличава с по една  автомобилна лента. Това става по най-безболезнения начин като пътната настилка се разширява само с 90 см за сметка на широките тротоари, пишат проектантите. Предвижда се и трилентово кръгово  кръстовище на пресечката с ул. "Гурко", което значително ще облекчи автомобилното движение. 

Проектът предвижда речното корито на "Перловска" да бъде запълнено с вода, като за тази цел ще бъде повдигнато нивото й с около 60 см.

Велоалеята се измества на север и на нейното централно място се предвижда да мине "Алеята на спортната слава". 

Парковата зона между Перловска река и бул. Евлоги и Христо Георгиеви е богато разработена. Като гръбнак минава новопредвидената “Алеята на Спортната Слава”, към която са прикачени тематично разработени площадни пространства. т едната й страна са разположени над 60 експозиционни табла, на които ще се представят временни тематични изложби. В настилката, по протежение на алеята, са предвидени над двеста постамента – декоративно оформени звезди с имената на знаменити български спортисти. Така звездите от миналото и бъдещето ще намерят своето място, в памет на славните страници на българския спорт. 

Предвиждат се Площад на шаха, на бокса и борбата, на тениса, на футбола, на волейбола, на леката атлетика, на художествената гимнастика, на баскетбола, а на сега съюествуващите стълби ще може да се сяда амфитеатрално, за да се гледат прожекции.

Пред главния вход на Националния Стадион “Васил Левски”  се ситуира  обширния монументален “Площад на Спорта”. Тук могат да бъдат организирани тържества, манифестации и спортни мероприятия.

 

2.