Няма съществена динамика в електоралните нагласи. АБВ не изглежда в добра форма, а положителен резултат от позицията си в дебата с дълга може би извлича Патриотичният фронт. Следва да се изчакат и данните от идните месеци, за да се видят тенденциите. При избори сега, под въпрос остават шансовете на АБВ, „Атака“ да влязат в парламента. ББЦ трайно стои в графа "Други". 

Това сочат данните от новото издание на Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. Последното изследване е проведено между 27 февруари и 4 март чрез пряко интервю по домовете сред 1011 души. Проучването се провежда със собствени средства на социологическата агенция.

Спокойният период за властта приключва?

Относително по-спокойният период за властта изглежда приключва, твърдят от "Галъп". "Няма чувствителни негативни тенденции в общественото мнение, но и положителната инерция от предишните месеци е изчерпана. Явно обезболяващият ефект от наличието на ново правителство отминава, а и скандалите около дълга и министерските смени са оказали своето влияние. Доверието в правителството в известна степен губи височина и достига до 28% (32 на сто през февруари) срещу повишаващо се недоверие от 61% (56 на сто през февруари). Подобна логика се наблюдава и при парламента – с известно „разтваряне на ножицата“ в полза на отрицателните оценки – 17% доверие и 73% недоверие. През март на въпроса накъде върви България 20% отговарят „към по-добро“, а 64% - „към по-лошо“. За да се докажат или отхвърлят каквито и да било трайни тенденции обаче, е нужно да се изчакат и данните от идния месец", застраховат се от социологическата агенция.

16-те милиарда дълг

Макар по подобни теми да не може да се очаква висока запознатост, като цяло въпросът за 16-те милиарда дълг предизвиква обществено неодобрение. Близо две трети от запитаните отговарят отрицателно на въпрос дали одобряват намеренията за изтегляне на такъв дълг в следващите три години, а само 20% са „за“. Може би комуникационната ситуация около тази тема е оставила у българите усещането, че действително страната ни задлъжнява, смятат от социологическата агенция. 

Между Русия и ЕС

Външнополитическите теми продължават да предизвикват много колебание и да показват закономерно ниска информираност. Отвъд това обаче, 50% имат усещането, че конфликтът в Украйна се задълбочава, а 21% са на обратното мнение. Явно, преговорите в Минск не са убедили българите, че кризата в Украйна върви към разрешаване. 

И в този месец остава по-скоро негативното отношение към санкциите спрямо Русия – 45% са „против“, 21% са „за“, а останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят. 

В същото време неизменно остава високото доверие към Европейския съюз. Доверието в ЕС трайно се движи на нива около 60%. Очаквано, по-сдържано е отношението към НАТО – с нива около една трета положителни оценки.