България е заинтересована Европейската комисия да участва в преговорите със страни извън ЕС за доставка на енергия и да преглежда дали търговските договори за това отговарят на европейското законодателство, каза днес вицепремиерът Меглена Кунева.

Въпросът е дискусионен между 28-те държави-членки.  Техните министри по европейските въпроси днес не постигнаха съгласие по него. Не се очаква то лесно да бъде намерено и на среща на върха на ЕС в четвъртък и петък, където изграждането на европейски Енергиен съюз ще е основна тема, каза Кунева.

Комисията иска да има достъп до двустранните енергийни споразумения с външни доставчици и търговските договори, за да засили преговорните позиции на Европа спрямо тях, да не им позволява да налагат монополни цени и да разединяват ЕС. ЕС внася над 53 на сто от енергийното си потребление и плаща за това 400 милиарда евро годишно. Една трета от газа в ЕС идва от Русия.

Ред държави са изразили опасения, че ако споделят договорите за доставка с Комисията, биха нарушили търговската тайна. България не е между тях, защото има горчивия опит от“Южен поток“, каза Кунева.

Българските правителства дълго криеха двустранното междуправителствено споразумение за проекта с Русия както и основаващите се на него търговски сделки. В резултат на тях страната ни в момента е между тези, които плащат най-скъпо за руския газ в Европа, а преди година си навлече и процедура за нарушение на европейското законодателство.

„Ние даваме предварително да ни се оценява бюджетът  на страната, което според мене е нещо много по-съкровено за всяка една страна отколкото едни търговски договори“, каза Кунева.

В черновата на заключенията на срещата на върха се говори за „засилване на прозрачостта на газовия пазар чрез осигуряване на пълно съотвествие с правото на ЕС и приоритетите на енергийната сигурност на всички споразумения с външни доставчици, които могат да засегнат енергийната сигурност на ЕС“.

„Конфиденциалността на търговски чувствителната информация ще бъде запазена“, се казва още в проектозаключенията.

Според Кунева България в крайна сметка е издържала отлично „стрес-теста за солидарност и и приложение на закона, но на цена, която трябваще да платим“ – обявеното от Русия да пренасочи трасето на „Южен поток“ към Турция.

Кунева отбеляза като успех на правителството, че в проектозаключенията на срещата на върха има специален текст, който отбелязва значението за енергийната сигурност на ЕС учредената на 9 февруари в София Група на високо равнище по газовата свързаност в Централна, Източна и Южна Европа. В нея влизат Австрия, България, Гърция, Италия, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия.