Министърът на здравеопазването Петър Москов награди медиците, които оказаха спешна помощ на хора при снежното бедствие в Родопите.

Д-р Филиз Абидин, Гюлай Хамид и Дафинка Сейменова получиха Почетен знак – златен, първа степен на Министерство на здравеопазването.

Наградените са от екипите на центровете за спешна медицинска помощ от областите Кърджали, Смолян и Пазарджик.

За д-р Филиз Абидин и медицинската сестра Гюлай Хамид медиите вече разказаха. В продължение на 4 часа лекарката от Бърза помощ в Кърджали гази преспи, за да стигне до болно бебе в махала на кърджалийското с. Рани лист. А същото направи и сестра Хамид, за да постави инжекция на друго дете от същото село.

Министър Москов поздравява д-р Филиз Абидин.

Фелдшерката Дафинка Сейменова от своя страна оказа спешна помощ на родилка в гр. Сърница, пазарджишко.

Здравното министерство награди и още 344 лекари, сестри, фелдшери и шофьори на ЦСМП Кърджали, Смолян и планинските филиали на област Пазарджик – Пещера, Батак, Ракитово и Велинград с по 500 лв.

По-късно премиерът Бойко Борисов обяви и парични награди:

"Започваме с точка 10 - проект на решение за отпускане на парична награда за особени заслуги за проявена лична доблест при изпълнение на обществения и гражданския им дълг при оказване на спешна медицинска помощ на лица в бедстващи региони. С по 3 000 лв. се награждават Филиз Абидин Ахмед, Гюлай Хамид и Дафинка Сейменова", каза Борисов в началото на правителственото заседание.

"На големите началници - по една значка, на хората, които са работили - парична награда".

Министърът на здравеопазването Петър Москов благодари за решението от името на наградените.

"Всички тези хора с риск за живота си в тази криза направиха неща. Вие знаете по-добре от мен, една от тях е носила километри наред едно бебе на ръце, другата часове пробивала, за да стигне до родилка. Третата колежка е правила през преспите назначения на малко дете", обясни Москов.