Десетки оплаквания в социалната мрежа Facebook сигнализират, че много страници губят до 10% от "харесванията" си, а зловещи слухове се заеха с обяснението. Притеснените администратори започнаха да пишат на феновете си, че трябва редовно да посещават страницата, която са харесали, или "like"-ът им ще изчезне - и съответно няма да виждат постовете на съответната страница.

Мярката, която компанията на Зукърбърг обяви преди повече от седмица, всъщност не е толкова драстична.

Това, което екипът на Facebook прави, е да изчиства брояча на харесванията с броя на тези, които доброволно за изтрили или деактивирали регистрацията си или са починали и техният акаунт е останал само като мемориален в социалната мрежа. Тоест, тези бройки, които ще загубят всички, са от хора, които така или иначе няма да получат съобщенията и споделянията на страницата.

"Надяваме се, че този ъпдейт ще направим страниците още по-полезни за бизнеса", пише Facebook в бележките след обявяването на промяната.

Освен това, ако някой от феновете на дадена страница си промени мнението и реактивира профила си, "like"-ът му ще се върне веднага.

Това обаче не значи, че няма нужда да посещавате от време навреме директно любимите си страници, ако искате да получавате редовно съобщения от тях. Сложните алгоритми, с които Facebook подрежда потока ви от новини в социалната мрежа, могат след дълго време да изключат някоя непосещавана страница. "Харесването" ви ще остане, но няма да виждате съобщенията от нея.