Руският президент Владимир Путин се появи днес на Червения площад и изпя националния химн заедно с певицата Лариса Долина, предаде Интерфакс.

Това стана навръх първата годишнина от деня, в който Москва обяви анексирането на Крим и Севастопол.

Путин пристигна на митинг-концерт под надслова "Ние заедно", на който се стекоха над 110 000 души. След като пя, той извика с всички сили по микрофона: "Да живее Русия!" И напусна митинга.

Преди това Путин проведе съвщание, посветено на Крим.

"Тогава (през март 2014 г. - б.р.) ние с главите и сърцата си разбрахме и почувствахме колко важна за нас е връзката между поколенията и епохите, колко много направиха нашите героични прадеди за нашата страна. Ние разбрахме, че по отношение на Крим става дума не за някаква си територия, била тя и стратегически важна, а за милиони руски хора, наши сънародници, които имат нужда от нашата помощ и подкрепа", каза президентът.

Той допълни, че в Русия винаги са смятали, че руснаците и украинците са един народ, и изрази увереност, че украинският народ все някога ще оцени тези, които са докарали страната му до нейното днешно състояние.

На концерта пяха лбимите на Путин групи "Любе" и "Тату". Той се проведе само на стотина метра от мястото, където късно на 27 февруари бе разстрелян опозиционният лидер Борис Немцов. Според очевидци много хора си тръгнали от концерта по-рано, като захвърляли плакатите.

Лидерът на комунистите Генадий Зюганов напомни на митингуващите за заветите на Сталин. А крайният националист Владимир Жириновски заяви, че през XXI век няма да има други такива значителни победи като в Крим.