Стотици се събраха на протест в София в защита на националните паркове. С възгласи: Искаме природа, не искаме бетон! те се отправиха на мирно шествие, предаде БГНЕС.

Протестни шествия имаше днес и във Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, Враца, Перник, Шипка и Петрич.

Националният протест е организиран от Коалиция от неправителствени организации и граждански групи под надслов "За да остане природа в България". Вече стартира и национална петиция в защита на "защитените" територии – резервати, национални и природни паркове.

"Спасете национален парк Пирин", "Природата няма глас, има нас", "Защитете защитените територии", "Хубава си моя горо – докога", с такива лозунги се поведе шествието в столицата. Крайната му точка бе пред сградата на Народното събрание, откъдето природозащитниците очакват подкрепа.

 

"Тук сме, за да защитим защитените територии на България, тъй като смятаме, че държавата не ги защитава достатъчно", каза Данита Заричинова, която носеше един от плакатите.

 

Тя каза, че са подготвили подписка, в която ще събират подкрепа до юни. Исканията в нея са няколко - Да се забрани абсолютно сечта в националните паркове, да се забрани ловът, ново строителство и да няма концесии.

 

Андрей Ралев от Сдружение за дива природа "Балкани" обясни, че се събират днес, защото много проблеми се насъбрали за защитените ни територии. Той припомни и вчерашно поредно решение на МОСВ – връща за доработване плана за управление на природен парк "Българка", а преди една седмица същото се е случило с Централен Балкан.

 

"В момента де факто имаме защитени територии само на хартия, държавата ги е оставила без финанси и без никакви средства и се планира разхлабване на режимите им", каза Ралев.

 

Той каза, че много се надява да има диалог между гражданското общество и институциите за управлението на защитените територии, включително и за парк Пирин.

 

"Засега такъв диалог не виждаме, има само решения на скрито, виждаме едни междуведомствени групи, които не са публични", посочи той.

 

Двайсетина души излязоха на протест в Русе в защита на природен парк Пирин. С плакати в ръце те направиха шествие по главната улица, като се обявиха срещу планираното многократно разширение на ски зоната в планината. Според участниците в протеста защитените територии в България са много малко и трябва да се пазят, тъй като са национално богатство.

 

Михаил Михов от групата "Русенци за природата" обясни, че България е една от страните с най-нисък процент на защитени територии – едва 5%, и към тези места със запазено биологично разнообразие има огромен инвеститорски натиск.

 

"Човечеството опазва най-забележителната природа и пейзаж чрез защитените територии. Те заемат 16 % от площта на Европейския съюз, но едва 5,5 % от територията на България. Нашите защитени територии са източник на питейни води за половината от българското население и основно място за образование на открито и отдих.", се казва в обръщението на природозащитниците към гражданите.

 

Протестът има за цел до края на тази година да се предприемат няколко основни мерки от страна на държавата в подкрепа на защитените територии. Сред тях е запазването на всички вековни гори, забрана на всякаква сеч в националните паркове, а ползването на дървесина от другите защитени територии и защитени зони от Натура 2000 да става само след горска сертификация. Освен това природозащитниците настояват да не се допуска лов в националните паркове. Според тях трябва се удвои бюджетът за защитени територии и да се назначи охрана на всички резервати и паркове.