Петко Драганов е новият началник на регионалния център по превантивна дипломация на ООН в Централна Азия, съобщи SofiaGlobe.com. Бан Ки-мун, генерален секретар на организацията, назначи българина като негов специален пратеник.

Драганов ще работи в централата на ООН в Ашгабат, Туркменистан. Той ще наследи словакът Мирослав Йенка, който наското бе назначен като помощник-главен секретар по политическите въпроси.

Петко Драганов е роден през 1958 г. в Кайро, Египет. През 80-те и 90-те работи в посолствата ни в Гана и Зимбабве. Започва работа в ООН като представител на България в Женева през 1998 г. Между 2001-2005 г. комбинира тази длъжност с позицията на зам.-министър на външните работи. Бил е специален пратеник на България на председателя на ОССЕ. Преди това назначение заема позицията на заместник- генерален секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие.

Регионалният център на ООН по превантивна дипломация в Централна Азия е създаден през 2007 г., за да асистира и подкрепя правителствата на Казакхстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан в откриването на решения за възникващи проблеми и елиминиране на потенциални заплахи.

С това специалните пратеници на ООН в Азия от България стават двама - в началото на февруари бившият български външен и военен министър Николай Младенов бе обявен за новият специален пратеник на ООН за Близкия изток.